25. 1. 2018

Ve stínu Rudé věže


Autor: Karolina Francová
Série: Purpurová noc (1. díl)
Nakladatel: Brokilon
Rok vydání: 2017
Počet stran: 298



Můj názor:

Na knihu jsem narazila omylem, vlastně jen díky obálce. Po přečtení anotace jsem ale tušila, že si ji musím přečíst. A moje tušení se opět vyplatilo. Domácí fantaska stála za to a domácí byla doslova. Vše se totiž odehrává v roce 2025 Liberci…

S dnešním Libercem má ale ten knižní společného jen velmi málo. Hybnou silou příběhu je totiž magie a jeden až příliš ambiciózní a malinko duševně narušený, bezohledný a sobecký mág.

...

Jak to tak bývá, byla i tentokrát cesta do pekel dlážděná v podstatě dobrými úmysly. 
Když Radek Rener objevil na liberecku magické zřídlo a podařilo se mu ho otevřít, věděl, jakou daň za to zaplatí obyvatelé Česka. Přesto věřil, že oběť  je nutná pro vyšší dobro a přinese prospěch. Někde v koutku duše ale věděl, že to bude hlavně moc, kterou otevřený proud magie přinese jemu.

A skutečně. Stal se všemocným mágem - jedním ze dvou na světě. On a jeho syn Jan byli jediní dva, kdo dokázali zkrotit síly magického proudu a používat je. Z Liberce udělal Radek Rener střed Evropy. Svoje sídlo umístil do Rudé věže zbudované magickým způsobem kolem vyvěrajícího magického proudu. Jemu začal ráj, ve kterém se mohl nerušeně věnovat své magii. Pro lidi v Česku už to ale zase takový ráj nebyl. 
Sice díky Radkovým kletbám měli zaručené skvělé zdraví až do osmdesáti let a perfektní prosperitu, ale něco je to taky stálo. Především měli nad sebou absolutistického vládce, který vyžadoval poslušnost, a když se mu něco znelíbilo, dokázal se pomstít opravdu krutě. Druhý problém byly magické bestie, které se potulovaly celým Libercem a po setmění sežraly, na co přišly. Takto nad sebou měli lidé celou řadu drobných omezení.

V příběhu jsem se setkala s několika zajímavými postavami. Vedle mága Radka Renera a jeho syna Jana, bych mezi ty hlavní zařadila ještě ředitelku mateřské školy Kláru a jejího nového zaměstnance člena ochranky Nataniela. Zatím co Radek mě příliš neuchvátil, i když jako padouch měl úroveň, byla pro mě osobnost Jana Renera skvělým obrazem charismatického mága. Jednak tím, jak byl popsán jeho vzhled, ale i tím, jakým způsobem fungoval se svojí magií a jak jednal. 
Nejen jeho ale považuji za kvalitní postavu. Všechny byly velmi dobře propracované, jejich motivy jasné a srozumitelné a chování odpovídající situaci. Sžila jsem se s nimi rychle a neměla jsem důvod o jejich opravdovosti pochybovat.

Na knize mě okouzlilo zejména to, jakým způsobem paní autorka popsala svět plný magie a její fungování. Její styl se mi příjemně četl a já si užívala každý řádek. Zaujetí pro příběh mě nepřecházelo, paní autorka mi nedopřála chvilku na to se nudit nad nějakou nesmyslnou vatou. Prostě tam žádná nebyla :) Bylo také skvělé, jak měla promyšlený každý detail a příběh postupně rozkvétal a doplňoval sám sebe. 
Aktuální dění v knize střídaly kapitoly, ve kterých jsem se s hrdiny vracela zpět k událostem před Purpurovou nocí  - nocí, kdy se otevřel magický proud. Nechyběla samotná Purpurová noc a další události po ní. Měla jsem tedy ucelený přehled o tom, co vedlo k současné situaci a v ději se tak nebylo možné ztratit nebo tápat o tom, proč jsou věci tak, jak jsou a jakou motivaci ke svému jednání mají postavy. Magie, kouzel a kouzelných stvoření jsem si užila do sytosti. Jediné, co mě moc neuchvátilo, byla nutnost používat zaříkadla a většina z nich se mi zdála trochu jako dětské říkanky a nějak mi k celkovému ladění knihy neseděla.

Ze začátku jsem si nebyla úplně jistá, kam příběh povede, ale prostředí a situace v něm byla natolik zajímavá, že jsem se začetla okamžitě. Paní autorka neztrácela čas maličkostmi a k hlavní zápletce přistoupila docela záhy. Zároveň však nic neuspěchala a neodbyla. Jak jsem se začítala, zjistila jsem, že knihu bych nejspíš zařadila mezi fantasy-společenské romány. Její zápletka je totiž vystavěna nejen na magii, ale i na rodinných vazbách, mezilidských vztazích a lehké a velmi vkusně popsané erotice. Nemusíte mít strach, že by byla erotika nějak přehnaná. Paní autorka nezachází do zbytečných detailů a v knize se tyto scény objeví jen několikrát. Neznechucují, i když zrovna nevynikají něhou a romantikou a mají své opodstatnění pro děj. 
Nejde ale o typickou současnou fantasy „pro ženy“, i když Jan je opravdu kus. Můžete se těšit na boj o moc mezi mágy, do které se zapletou i lidé. Své místo v knize má také mezinárodní politická situace, protože Česko, byť velmoc, není v Evropě samo a sousedům se současná magická situace moc nezamlouvala.

S knihou jsem velmi spokojená a hodnotím ji vysoko. Byla pro mě stejnou radostí, jako loni Rudý úsvit. Čekala jsem zajímavou fantasy z domácího prostředí a tu jsem taky dostala. Doufala jsem ve skvělé a charismatické postavy a byly tam. Chtěla jsem příběh, který by byl dostatečně uvěřitelný a čtivě napsaný, měla jsem ho. Vlastně mi chybí už jen další díl :).

Knihu bych doporučila hlavně dámám, které holdují fantastice, ale myslím, že by zaujala i ty, pro které to není hlavní žánr a něco si přečtou jen občas. Pánové si samozřejmě knihu mohou přečíst také, ale pokud jsou kovaní v klasické fantasy, nemuseli by být úplně nadšení.


Za recenzní kopii moc děkuji Palmknihám. Pokud ve vás můj článek vzbudil zvědavost a chuť podívat se na knihu blíž, najdete ji zde. Můžete si přečíst ukázku případně knihu rovnou zakoupit.



Anotace:

  1. květen 2025, Česká republika, hlavní město Liberec.
V údolí mezi dvěma horskými hřebeny se ve věčném rudém přísvitu rozkládá město. Krouží nad ním draci, v parcích hřadují harpyje a v ulicích loví hydry, gryfové a bazilišci.
Na západě se na vrcholku Ještědu k nebi vypíná kdysi slavný hotel, který na východě již třináct let zastiňuje Rudá věž. Tyčí se na úpatí Jizerských hor do výšky půl kilometru, její koruna tone v mracích a její základy se noří do jediného zdroje magie na světě. Za jejími silnými zdmi určuje osud země temný mág. Zdá se, že nic nemůže narušit jeho moc a nikdo se mu nemůže postavit.
Přesto se o to chce pokusit lovec bestií a nájemný strážce Nataniel Skalický. Přijíždí do Liberce s cílem magii jednou provždy zničit a zaplétá se do boje o moc mezi temným mágem a jeho synem Janem Renerem.
Purpurová noc přichází...


2 komentáře:

TheMellory řekl(a)...

Pěkná recenze, o knize jsem vůbec neslyšela. Věřím, že není vůbec špatné, ale můj žánr to nejspíš nebude. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Pokud nejsi na fantasy, tak asi ne :) Díky za komentář a přečtení.