29. 12. 2017

Tesla - Génius, který zkrotil elektřinu


...Vizionář, vynálezce, génius, rebel...

Autor: David J. Kent
Překlad: Radomír Beneš
Nakladatel: Jota
Rok vydání: 2017
Počet stran: 248



Anotace:

Kdo byl Nikola Tesla? Na jedné straně vynálezce, vizionář a génius, na druhé straně outsider, excentrik a rebel. Zatímco Teslovy vynálezy ovlivnily každodenní život lidí na celém světě a změnily průmyslovou výrobu, on sám se po většinu života potýkal s existenčními problémy a zemřel téměř bez prostředků. 
David J. Kent v této g
raficky výjimečné publikaci odhaluje populárně-vědeckým stylem Teslův život i dramatické události a tajemství obestírající tuto téměř romantickou postavu. Střídavý proud, rádio, bezdrátová komunikace, elektromotor – to jsou jen některé z objevů Nikoly Tesly. Přesto ovoce jeho úspěchů sklidili ve většině případů jiní. Tesla se dočkal slávy teprve až po smrti. V souvislosti s touto osobností se také objevuje spousta konspiračních teorií, a dokonce se stala i jistým popkulturním idolem.
Kniha je navíc bohatě doplněná o řadu téměř neznámých fotografií ilustrujících život muže, jenž dodnes nepřestává jitřit fantazii veřejnosti.


Můj názor:

Kdo byl Nicola Tesla?
Zdá se to jako zbytečná otázka. Přece všichni víme, co vynalezl a jakou měrou přispěl k rozvoji moderní elektrotechniky. Ale opravdu víme, kdo byl? No, já jsem při čtení zjistila, že jsem toho vlastně zase tolik nevěděla.

Tahle kniha mi Teslu představila jinak, než (nudné a zdlouhavé) hodiny na základce. Ukázala ho jako člověka, který byl nejen geniálním vynálezcem ale i zajímavým, byť poněkud svérázným mužem. Zjistila jsem, že svými myšlenkami a objevy dalece předběhl svoji dobu.

Zdroj

Narodil se přesně o půlnoci za bouřky, když nebe křižovaly blesky, v Chorvatsku v roce 1856 do rodiny faráře a negramotné, ale velmi šikovné a vynalézavé ženy. Snad tedy svůj talent na vynálezy podědil po ní a bouřka a blesky při narození mu cosi předpověděly, ale kdo ví :). Jisté je, že už jako malý chlapec si vymýšlel vlastní vynálezy a zlepšováky. 
Jako od jediného žijícího syna v rodině se od něj očekávalo, že převezme otcovo „řemeslo“. Naštěstí pro nás všechny se vyhnul kléru a věnoval se tomu, v čem byl geniální. Studoval nejdříve ve Štýrském Hradci, kde ovšem studia nedokončil. Následně, s malým přerušením, pokračoval ve studiích v Praze. Navzdory letům stráveným ve školách nikdy nezískal akademický titul. Po delším putování mezi různými pracovními místy zakotvil v Paříži, kde pracoval ve společnosti, která byla součástí Compagnie Continental Edison. Nakonec se ale vydal do USA, kde strávil většinu života. V době jeho studií byla elektrotechnika ještě v plenkách, jakoby snad vše čekalo na někoho, kdo všemu dodá správný impuls. A ten někdo se už nemohl dočkat…

„Tesla byl velice produktivním člověkem schopným otevírat rozlehlé, dosud nepoznané oblasti lidského vědění. Své vynálezy předkládal světu s rychlostí a nonšalancí, která doslova paralyzovala mysl tehdejších vědců i dalších současníků.“

To jsou shrnuté základní informace o Teslově životě, ale kniha jich nabízí daleko více a podrobněji sděluje zásadní milníky i zdánlivě obyčejné věci v jeho životě. Nechybí ani zajímavé vzpomínky pana Tesly na dětství, některé docela vtipné. Upřímně mě pobavil jednoduchý motor na chroustí pohon, se kterým přišel v devíti letech. 
Většina z toho, co se o Teslově životě ví, pochází z jeho vlastních zápisků, pamětí a technických nákresů a poznámek. O tyto zdroje se také opírá pan autor při tvorbě své knihy. Postupuje přitom od narození do smrti a cestou prozrazuje mnohé nejen o vynálezcově životě, ale hlavně o jeho vynálezech a teoriích, o tom kdy a za jakých okolností vznikly. 

Zdroj

A že toho pan Tesla nevymyslel zrovna málo! O některých věcech jsem neměla ani tušení! O dalších jsem si myslela, že je vynalezl někdo úplně jiný. Své plány a myšlenky Tesla ne vždy zrealizoval, mnohdy to nebylo ještě ani technicky možné, ale v současnosti již spousta z nich funguje, ať už se jedná o solární panely, větrné turbíny nebo mobilní telefony. Zdálo se, že nic, co ještě nebylo vymyšleno, mu nebylo cizí a bylo předmětem jeho zájmu. Dokonce se zajímal i o zachování přírodních zdrojů a čerpání energie alternativními způsoby. 
Bohužel měl také problém s tím svoje vynálezy šikovně zpeněžit, takže nakonec umřel v chudobě a za života měl problém s financováním svého výzkumu. V tomto byl mnohem úspěšnější jeho konkurent Edison – o „Válce proudů“ mezi Teslou a Edisonem se v knize dozvíte spoustu zajímavých podrobností.
 Poslední kapitola prozradí něco o tom, kde všude můžeme v současnosti najít Teslovy stopy a také něco o konspiračních teoriích, které jeho odkaz provázejí.

„Byl příliš zaneprázdněný, než aby trávil čas rozvíjením technického či komerčního uplatnění každého svého objevu – v jeho představách čekala ohromná spousta dalších nápadů, které musel přivést na světlo světa. Objevy v jeho podání nebyly výsledkem náhodných okolností. Představoval si je daleko před tím, než se mu v laboratoři konečně zrodily pod rukama“

Krom vynálezů a technických informací představuje pan autor Teslu i jako člověka. 
Byl člověkem, který měl spoustu podivných zvyků, rozporů a libůstek. Stranil se žen, aby ho neodváděly od práce a od toho, co jej zajímalo. Miloval holuby, chodil je krmit do parků a staral se o ně, navzdory tomu, že trpěl chorobným strachem z mikrobů. Byl svým způsobem podivín, samotář a prý trpěl obsedantně kompulzivní poruchou. Byl nočním tvorem, až extrémně pracovitým a neúnavným dříčem. Když to bylo nutné, dokázal být i velice společenský a při svých přednáškách a prezentacích doslova šoumen. Potrpěl si na velmi elegantní a ručně šité oblečení. To a mnohem více jsem se dočetla v kapitolách věnovaných jeho osobnosti.

„Pan Tesla považovaný byl za snílka ošáleného nahodilými záblesky létavic, dle rostoucího přesvědčení jeho profesních bratří jest však jisté, že dohlédl dále, pročež jsa první spatřil nízká světla, kterak se mihotala nad novými kontinenty vědy.“

Kniha je už na první pohled nabitá elektřinou. Obálka je třpytivá, stříbřitě modrá, což se skvěle hodí. A když ji otevřete, je uvnitř prostě nádherná! Stránky jsou zbarvené tak, že vypadají, jako starý papír, ale pouze vypadají. Vše je tištěno na kvalitním, křídovém papíře a kniha je doslova narvaná barevnými i dobovými fotografiemi. Jednotlivé kapitoly jsou odděleny patenty - nákresy vynálezů s popisem a datem, kdy byl patentován. Na konci nechybí ani chronologický přehled Teslova života a seznam použitých zdrojů.

Zdroj

Není potřeba mít strach, že by kniha byla přehnaně technická. Naopak! Vše je popsáno a vysvětleno jednoduše srozumitelným textem. Pan autor se nesnažil vytvořit knihu pro vědátory, ale pro širokou veřejnost tak, aby co nejlépe pochopila Teslův život a práci. A myslím, že se mu to podařilo. Píše tak lehkým a zábavným způsobem, že se mi ani nezdálo, že čtu životopis. S knihou jsem získala velmi zajímavé informace předložené čtivým způsobem. Vše se četlo skoro jako román díky hojným citacím, obrázkům a množství zajímavých osobních informací. Věřím, že i Tesla by byl spokojen :).

Knihu opravdu ráda doporučím všem, kteří se chtějí dozvědět něco o tomto v pravdě geniálním a zajímavém člověku. Hodí se i pro mladší čtenáře díky způsobu psaní. A bude také skvělým dárkem, protože je opravdu nádherně zpracovaná.


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Jota. O knize se více dozvíte zde.


Žádné komentáře: