5. 10. 2017

Plamen v temnotě


... Cesta plná nástrah. Oceán smutku. Svět v plamenech...

Autor: Sabaa Tahirová
Série: Jiskra v popelu (2. díl)
Překlad: Petra Johana Poncarová
Nakladatel: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 472



Anotace:

Po čtvrté zkoušce, při níž došlo k nečekaným událostem, se imperiální vojáci vydávají na lov dvou uprchlíků, kteří opustili Serru a vypravili se na nebezpečnou cestu do srdce Impéria.
Laia se chystá proniknout do Kaufu, nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího imperiálního vězení, aby zachránila svého bratra, jehož schopnosti jsou klíčem k přežití Učenců. A Elias je pevně rozhodnut jí pomoci, přestože se tím vzdává poslední šance získat svobodu.
Temné síly, lidské i ty nadpřirozené, však pracují proti nim. Elias a Laia musejí na každém kroku své cesty bojovat, aby přelstili nepřátele: krvežíznivého císaře Marka, nemilosrdnou velitelku, sadistického dozorce, který vládne kaufskému vězení, a — což je nejbolestivější — také Helenu, Eliasovu dlouholetou přítelkyni, jež nyní zastává funkci císařova Krkavce.
Helena se musí podrobit Markově vůli a postavit se do čela mise, která jí láme srdce: jejím úkolem je najít zrádce Eliase a zabít ho.

Můj názor:

Po přečtení prvního dílu série Jiskra v popelu, následovalo dlouhé čekání na druhý díl. Nakonec jsem se naštěstí dočkala a přichází chvíle na sdílení zážitků a dojmů. Pokud potřebujete osvěžit paměť, článek o prvním dílu najdete zde. A protože tento nový článek bude pojednávat o druhém dílu, vykoukne v něm nejspíš na světlo nějaký ten spoiler k jedničce.

POZOR! Čtením dalších řádků se vystavujete nebezpečí spoilerů k prvnímu dílu série – Jiskra v popelu.

První díl přestal příběh vyprávět ve chvíli, kdy se novým císařem impéria stal Markus. Eliasovi se podařilo uprchnout doslova z pod sekery kata a je na útěku spolu s Laiou. Jejich cílem je věznice Kauf, kde je vězněn Lain bratr. Laia touží bratra osvobodit, nejen proto, že je jejím posledním žijícím příbuzným, ale také proto, že nosí v hlavě plány na výrobu superpevné oceli. Díky nim by mohl mít konečně učenecký odboj takové zbraně, které by obstály v boji proti mečům Masek. 
Pod novopečeným císařem z plebejského rodu se zachvívají nestabilní nožky jeho trůnu. Vznešené rody se proti němu chtějí vzbouřit a on je odhodlán udržet si trůn za jakoukoliv cenu. 
Svoje vlastní plány má také velitelka šerosrázské akademie Keris Veturia.

V novém dílu série se opět otevře svět plný magie, bojů o život a tentokrát i mocenských intrik. Kdo bude vítězem a kdo jen pouhým pěšákem v rukou mocnějších a chytřejších soupeřů?

Doufala jsem, že mě paní autorka dokáže opět překvapit a že Plamen v temnotě nebude jen vycpávkou mezi dvěma díly série. A ona mě překvapila! 
Začala s tím hned u postav.

Zdroj

Oproti minulému dílu naznaly postavy v příběhu docela velký posun a to jak v chování a názorech, tak v oblíbenosti u mě. 
Do nebeských výšin oblíbenosti se drápe Elias Veturius, který pokračuje ve své cestě za tím být někým jiným než pouhým zabijákem bez svědomí a služebníkem impéria. V knize mu paní autorka hází pod nohy jeden klacek za druhým a Elias přelézá a přeskakuje a tím jako postava obrovsky roste. Jedním z klacků pod jeho nohama je bohužel i Laia, druhá hlavní postava. V tomto díle u mě sbírala spíš mínusové body za svůj strach udělat rozhodnutí a neobyčejný talent vybrat si vždycky tu nejhloupější možnost. Oproti minulému dílu se z ní stala nejistá a naivní holčička a takový sešup dolů u postav nevítám, obzvlášť pokud se jedná o jednu z hlavních. Pro mě až nepříjemně lpěla na osvobození  bratra, což by ještě bylo pochopitelné. Ona ale nebrala vůbec ohledy na to, jaké problémy a trápení tím působí lidem okolo sebe. Odmítala se zastavit, zamyslet a vše zvážit. Jen se hnala za tím svým a neváhala využít a ohrozit kohokoliv. Začínal se u ní vyvíjet nepříjemně sobecký povahový kaz, který se ani moc nesnaží skrývat. Navíc zde je cosi jako milostný trojúhelník, který mám Laie velmi za zlé. 
Obrovsky u mě stoupla v ceně Helena Aqilla, která se na konci minulého dílu stala imperiálním Krkavcem.  Klacků pod nohama měla taky požehnaně, především od záporáků, ale bojovala statečně. Ukázala sílu vůle a charakteru a to se u postav cení. Na pokračování jejího příběhu už se těším.

Ve vyprávění se střídají tito tři a postupně mě provázely každý svou částí role v impériu. Elias a Laia jsou na útěku před novým císařem Markusem a snaží se dostat do věznice Kauf, aby osvobodili Laina bratra. Helena je na opačné straně barikády. Má sloužit jako Krkavec novému císaři, kterého zatím rody nechtějí respektovat a zároveň chytat uprchlé zrádce Laiu a Eliase.
Ozvláštněním nového dílu byly samostatné Heleniny kapitoly. Nenápadně tak pro mě přejala roli hlavní ženské postavy. Díky ní jsem se mohla ponořit do politických intrik nového císaře a postupně se seznamovat s novými tvářemi v císařství a zkoumat, kdo se za jakým cílem žene. Sledování cesty do Kaufu pro mě bylo zajímavé spíš kvůli Eliasovi a situacím, které dvojice musela cestou řešit. Laia se zmítala někde u podlahy mého čtenářského zájmu. Paní autorka dokázala vymyslet spoustu nebezpečenství, které oba cestou potkalo a nic jim neusnadnila. To oceňuji. Nelíbí se mi, když hlavním hrdinům spadne všechno do klína až moc lacino. Vzhledem k tomu, že se jedná o fantasku, vykroutili ze z některých průšvihů pomocí více či méně magických okolností. Tyto okolnosti jsou však tak skvěle zapracovány do děje, že mi vlastně přišly úplně přirozené a normální :). Paní autorka umí dobře odhadnout, co jí ještě u čtenářů projde a co už by považovali za nehorázné a i na fantasy literaturu snadné řešení problémů a únik z nebezpečenství.

Zdroj

Druhý díl měl trochu svižnější tempo než ten první a to si ani na tempo děje prvního dílu nemůžu stěžovat. Možná to bylo tím, že svůj svět už kniha ukázala a teď jen vypráví příběh. A skutečně o události nebyla nouze, především o ty napínavé a životu nebezpečné. Paní Tahir opět nešetří svým vypravěčským talentem, kterého má na rozdávání. Její římsko-pouštně-fantastický svět neztratil nic na své originalitě a styl psaní je pořád stejně poutavý, jako byl v prvním dílu. Dokonce i milostný trojúhelník, který se v příběhu vytvořil, má svoje opodstatnění, takže jej paní autorce pro tentokrát odpustím. Sice mi velmi vadil a uškodil Laie jako hlavní postavě, ale svůj důvod skutečně měl. 

Zajímavý vývoj se také ukazuje na straně Zla. Nejen, že trochu přibylo špatňáků, ale taky jsou doopravdy úžasní. Mají svoje intriky a plány v plánech jiných plánů a celkově působí jako inteligentní a vychytralé osobnosti. Paní autorka svým hrdinům připravila opravdu zdatné protivníky a odhalit je nebylo lehké. Stále nemám úplně jasno, jak se bude příběh vyvíjet a kdo hraje za jakou stranu. Tato neprůhlednost je jen dalším plusem příběhu. Snažím se sice něco odhadnout, ale je to jen vaření z vody. Paní autorka drží své karty dobře v rukou a rukáv má plný ukrytých es.
Bohužel, čekání na další pokračování bude dlouhé.

Kniha je plnohodnotná a kvalitní fantaska, ve které si najdou svoje i milovníci žánru fantasy pro dospělé a určitě nebudou zklamaní ani mladší čtenáři. Paní autorka si dokáže odpustit klišé běžná pro YA literaturu, ale hrdinové s jejich osudy budou dostatečně přitažliví pro vyznavače YA fantasy. Starší čtenář zase ocení dobře propracovaný děj, zápletku nebo zajímavý svět.  Příběh je opravdu dobrý, napínavý a čtivě napsaný. Užijte si čtení!


Za poskytnutí recenzní kopie moc děkuji Palmknihám. Knihu do vaší čtečky si můžete pořídit zde. První díl mají také – najdete ho tady :).



2 komentáře:

Aires řekl(a)...

Výborná recenze :) První díl mě moc bavil a tak se těším na pokračování :) Zrovna dnes mi kniha přišla :)

Nikolaoss řekl(a)...

V tom případě přeji příjemné čtení a těším se na názor. Zajímá mě, jestli ještě někdo další bude vidět Laiu stejně, jako já. Díky za komentář a přečtení.