10. 10. 2017

Kaštany


Dneska – jako ostatně každý den – jsem šla z práce kolem vzrostlého kaštanu. 
A protože je teď podzim padají z něj pichláky a na zemi pod ním je dost kaštanů. To není nic divného a nic, co by stálo za článek a nejspíš ani za zamyšlení, jenže já si už delší dobu všímám jednoho zajímavého úkazu. Ty kaštany tam leží! Metací vozy je vždycky shrábnou na stranu chodníku, ale ony tam pořád jsou!
Vedle je školka, takže nedostatek dětí, které by je sebraly, rozhodně není. Jenže děcka je nesbírají. Jen kolem nich chodí!

Zdroj

Dnes dokonce šlo jedno dítě s matkou, sehnulo se pro kaštan a matka mu ho sebrala a zahodila s komentářem o špinavosti věcí na zemi. 
Matko! To byl kaštan! To se sbírá a dělají se z toho zvířátka. Pamatuješ?

Když jsem byla malá já, žádný kaštan nezůstal na zemi dlouho. Dokonce jich byl silný nedostatek a občas jsme si museli pomoci klackem vrženým do větví, aby jich popadalo víc. Měla jsem pak doma koníky a panáčky a různou jinou kaštanovou havěť. Něco z toho ve mně asi zůstalo a občas se pro nějaký kaštan ohnu. Jeden mám zrovna na stole v práci a jeden doma.


A teď ta otázka: Ty děti je sbírat už nechtějí a nebo jim nikdo neukázal, jak se dělají zvířátka z kaštanů? 
A nebo se časy prostě jen mění?

Zdroj


6 komentářů:

TlusŤjoch řekl(a)...

Zvířátka kaštanová. Při vzpomínce mé srdce zaplesá

Nikolaoss řekl(a)...

To jo :) možná si nasbírám nějaké ty kaštany sama. Díky za komentář a přečtení.

Joina řekl(a)...

Tak ty zvířátka jsou pěkné :) Pamatuji, že jsme se o ně pokoušeli ve školce či na základní škole, ale mě to nikdy nešlo, ted si je dávám do různých vazeb, ale letos u nás nejsou, nebo mi je někdo sebral.

Nikolaoss řekl(a)...

Tak se stav do Brna :) tady už se nesbírají. Ve škole jsme dělali zvířátka taky, ve škole to nevím, to už si nějak nepamatuju. Že bych je použila na nějakou podzimní výbavu doma mě taky napadlo, ale nějak mě neláká se s tím vyrábět. Jako dítě jsem byla v tomhle tvoření aktivnější :). Díky za komentář a přečtení.

phob řekl(a)...

ale sbiraji se, ja v luzankach potkavam spoustu matek s detma, jak horecne hledaji pekne kastany na zviratka… akdovi co jeste…

Nikolaoss řekl(a)...

Tak aspoň v Lužánkách jsou ještě normální děti :) Díky za komentář.