15. 9. 2017

Versailles - Králův sen


Sen o paláci, před kterým se skloní svět

Autor: Elizabeth Massie
Překlad: Dana Melanová
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2017
Počet stran: 406



Anotace:

Rok 1667. Občanská válka ve Francii je u konce. Mladý král Ludvík XIV. rozdrtil povstání šlechty proti svému otci a sám získal trůn. Poražení šlechticové se mu však podřídili pouze z donucení a zdá se, že každý další den může přinést spiknutí nebo zradu. Ludvík se rozhodne postavit úchvatný palác, který uviděl ve snu, ale jeho záměr není hnán jen slávou a touhou po kráse. Opulentní Versailles, kam král nechá z Paříže přesunout celý dvůr včetně vzpurné šlechty, se stane zlatou pastí, v níž je jeho moc absolutní. Nikdo neodolá, aby se nezapletl do nepřehledné sítě intrik a zakázaných vášní...
Královna se snaží udržet si Ludvíkovu přízeň navzdory jeho početným milenkám. Jeho bratr Filip je králi povinován úctou a láskou, ale jejich vztah je mnohem komplikovanější, a to nejen proto, že sdílejí lože s jednou ženou. Uprostřed nebezpečí, úkladů o život a spletité politiky stojí král, který je odhodlaný stát se největším panovníkem všech dob.

Můj názor:

Doba, kdy byly Versailles na vrcholu své slávy a lesku je dobře známá všem. Jak to ale bylo na začátku? V době, kdy Ludvík XIV. teprve nastoupil na trůn, kdy jeho sen o krásném paláci měl zatím pouze podobu loveckého zámečku kus od Paříže? Tak přesně do téhle doby mě vzala kniha Versailles – Králův sen.

Kniha hodně přesně odpovídá stejnojmennému seriálu. Vznikla totiž na základě scénáře a tady poprvé si nedokážu vybrat, jestli je lepší kniha nebo seriál. Já jsem ráda, že jsem si dopřála obojí. Seriál velmi doporučuji.

Na začátku příběhu by mělo nastat poměrně klidné období po konci občanské války v roce 1667. Jenže nenastalo. Ludvík sice zarazil povstání šlechty a ukořistil trůn, šlechtici ovšem nedají svoje vize o království jen tak zadarmo a stále kují další a další pikle. Ludvík ví, že je musí porazit na hlavu a také zaměstnat něčím jiným, aby na pletichaření neměli čas a energii. Tím něčím se má stát jeho vysněný palác ve Versailles, kde bude vládnout natolik přísná etiketa a nároky na život zde budou takové, že šlechtici budou bojovat o místo v záři Slunce místo o jeho odstranění.

Cesta k vítězství je ale trnitá a hlavně ještě hodně dlouhá. Ludvíka čekají mnohé úklady, pokusy o zabití jeho i jeho blízkých, neshody s bratrem, krásné milenky a spousta dalších věcí, které k historickým románům patří.

Zdroj

Jak už to tak v historických románech bývá, bylo i v této knize více než dost postav. Vzhledem k tomu, že už mám ale z daného období něco načteno, nedělala mi orientace v postavách nejmenší problém. A to i když se nachomýtl někdo zcela neznámý. Paní autorka svoje postavy poměrně ostře vykreslila – byli charakterově velmi odlišní a každý výrazný něčím jiným, takže jsem vždycky věděla, kdo je zrovna na tahu. Ani nemuselo být zmíněno jméno.  Postava krále byla samozřejmě v centru všeho. Líbilo se mi, že do jeho osobnosti byla zasazena i nejistota mladého panovníka, kterou ale postupně setřásal, jak ho k tomu okolnosti nutily. Oblíbila jsem si i Marshalla, králova šéfa policie. Byl to sice sadistický šmejd, ale v té době a za daných okolností to byl muž na svém místě. Mezi perly příběhu patřil i králův bratr, který nechtěl být jen stínem v záři Slunce, a jeho milenec. Pochopitelně nechyběly ani dobře známé ženy, jako například králova švagrová Henrietta, milenka Louise de la Valliere nebo úchvatná madame de Montespan.

Děj hodně často přeskakoval od postavy k postavě, bylo to tak i v seriálu, ale v knize bych asi ocenila, kdyby se u jedné z postav paní autorka zdržela déle. Celkové situaci to ale nijak neškodilo, děj se tak stal více akčním, i když uchylovat se k podobným trikům neměl zapotřebí. Dělo se toho dost i na mnohem více stran, než kniha měla. Některé scény byly hodně syrové a myslím, že se to blížilo spíš situaci, jaká tehdy skutečně byla, než mnohé jiné knihy. Samozřejmě nechyběly i královy milostné záležitosti, ale mnohem víc se zde jednalo o politiku a udržení moci. I když i láska byla v té době často politickou záležitostí. Do děje byly včleněny i šikovné intriky, nečekaná spojenectví a překvapivé obraty. Děj knihy zobrazuje samý začátek Ludvíkovy vlády, počátek Versailles a velikosti Francie. Sledovala jsem, jak navazuje spojenectví v zahraničí a zároveň upevňuje svoji moc doma a snaží se zkrotit cukající se šlechtu, která se neštítila ani osobních útoků na krále a jeho nejbližší.

Zdroj

Upřímně – nemám tušení, nakolik se kniha zakládá na skutečných událostech a vlastně je mi to i jedno.  I kdyby si to paní autorka vymyslela (či původní tvůrci seriálu) od zhora až dolů, nedá se jí upřít schopnost psát čtivě a napínavě a podařilo se jí využít scénáře k seriálu k sepsání čtivého a napínavého historického románu. Postavy samozřejmě byly známé a skutečné (některé), ale události v knize popisované, to už nejspíš s realitou tak žhavé nebude. Některé z popisovaných událostí se mi ovšem dohledat podařilo.

Pro mě to byl skvělý doplněk ke knihám, které už jsem o Ludvíkovi přečetla, protože ty byly už z pozdějších let jeho vlády. Tohle byl začátek. Mělo to neopakovatelnou atmosféru rodícího se velkolepého snu o nejúžasnějším královském dvoru v tehdejší Evropě.
   

Pokud jste fanoušky seriálu, bude tahle kniha pro vás příjemným doplňkem. Skutečně velmi přesně odpovídá. Zajímavým kouskem bude určitě i pro milovníky historických románů. Pro ty, kteří chtějí s historickými romány začít, bych ale doporučila poohlédnout se nejdříve po knihách, které mapují pozdější období Ludvíkovy vlády. V případě knihy Versailles – Králův sen, by mohli být zklamáni nedostatkem lesku a vznešenosti. Toto je běžně s Ludvíkem spojováno, ale zde je vše ještě na úplném počátku.

Zdroj

Žádné komentáře: