21. 6. 2017

Najít Sky


Autor: Joss Stirling
Překlad: Michala Bučková
Nakladatel: Brána
Rok vydání: 2013
Počet stran: 240



Anotace:

Patnáctiletá Sky Brightová je na první pohled typická Angličanka, která se právě spolu s nevlastními rodiči přestěhovala do Colorada. Wrikenridge zase vypadá jako typický americký zapadákov, kde místní zběsile fandí svým sportovním týmům a střední školu ovládají roztleskávačky. Zed Benedict je pro každého problémový floutek, který hřeší na svůj vzhled a talent. Jenže první dojem může klamat. Sky si jako malá prožila peklo a brzy odhalí, že Zed má tajemství, které dělá ze sněhem zapadlého městečka Wrikenridge zatraceně horké a nebezpečné místo. A to i tehdy, když v sobě objevíte netušené mimosmyslové schopnosti. A tak se Sky ocitá nejen ve víru první lásky, ale především uprostřed střetu dvou mocných klanů, z nichž jeden se neštítí únosů, vražd ani ovládání cizích myslí....
Sky a Zed budou muset sáhnout až na dno svých sil, pokud chtějí přežít, dodělat školu a aspoň trochu ošidit ruletu v padouchově hotelu v Las Vegas!


Můj názor:

Kniha mě přitáhla obálkou a tentokrát zabojoval i název. Vůbec jsem netušila, do čeho jdu, ale protože byla ve výprodejích, vlastně mi to ani moc nevadilo.

Hlavní hrdinkou příběhu je středoškolačka Sky Brightová :) (jo, taky jsem se zasmála), adoptovaná holka, která je tak trochu zvláštní. Už z první kapitoly vyplyne, že to v dětství neměla lehké. Nalezli ji u silnice jako malou holčičku a po té putovala přes mračno různých dětských domovů a pěstounů, kteří ji pokaždé vrátili. Nakonec si ji adoptoval mladý pár umělecky založených sympaťáků, kteří konečně dokázali překonat její největší problém – Sky konečně začala mluvit a důvěřovat. Její adoptivní rodiče dostanou práci v městečku Wrickenridge. A Sky zde nastupuje na střední školu…

Sky byla od začátku mírně nesebevědomá, ale takovým tím násilným způsobem. Jistě, že po takovém dětství má na psychické potíže nárok, ale ze začátku to pro mě nebyla uvěřitelná postava. Některé věci jí šli a ona si pořád podsouvala myšlenku, že je hloupá a nešikovná a že mezi nové spolužáky nezapadne. Přitom od začátku zapadla naprosto bez problémů, takže její nesebevědomí se nijak moc neprojevovalo, spíš to bylo jen tvrzením paní autorky.

Zed, druhá hlavní postava, je od začátku stoprocentně prvoplánový badboy, škoda jen, že to působí  (jako nesebevědomí  u Sky) tak uměle. Je popisován jako muž hispánského typu, je protivný, arogantní, záhada sama, všechny holky ho chtějí a on jimi pohrdá. Připomínalo to onu třpytivě-upírskou ságu. Jako postava pro mě začal být uvěřitelnější, když se odbadbojoval a začal se chovat normálně. Jenže potom zase nastoupilo jeho edwardovsky fanatické zbožňování a ochraňování Sky (Bože, na tohle už jsem fakt stará :)). Mimochodem, Zed má k sobě rodinku, která už třpytivé upíry připomínala fakt hodně :).

Poznávání hlavních postav tedy působilo trochu jako opisování ze Stmívání, dokonce i vztah hlavních postav byl podle stejné šablony. Dozvěděla jsem se, že Sky je Zedovi dokonce předurčená osudem, že má být jeho spřízněnou duší. A pochopitelně zde byl i nepřítel, který ohrožoval Zedovu rodinu a hodlal si vyřídit účty prostřednictvím Sky.

V momentě, kdy paní autorka přestala tvořit postavy a začala skutečně psát příběh, všechno se zlepšilo. Osoby působili opravdověji, příběh byl celkem slušný a přestal se tolik podobat jiným, i když v některých zásadních věcech bylo Stmívání pořád celkem jasně poznat. To je podle mě škoda. Příběh i zápletka by šli napsat i tak, aby inspirace nebyla tak silně vidět. Bohužel taky přibyly chyby a překlepy.


Zpracování nebylo špatné a kniha se četla vlastně docela dobře, ale k tomu nejlepšímu v žánru nepatří. Pro náročného čtenáře určitě určená není, ale pro ty, kdo si potrpí na jednodušší zápletky, průhledný vývoj a celkově na oddychovější a jednodušší styl psaní, bude kniha příjemnou společnicí. Pro mě to bylo bohužel trochu málo. Kdybych ji ale četla někde okolo deseti let, nejspíš by se mi líbila. Pokud patříte mezi ty, kterým se Stmívání líbilo, tady je něco podobného, jen bez upírů :).

Pokud máte chuť knihu zkusit, tady vám poradí, kde ji ještě sehnat a za dobrou cenu.


2 komentáře:

SeaBook řekl(a)...

Knihu mám na čtečce a očekávám od ní přesně to, co píšeš- nenáročné čtení na léto :)

Nikolaoss řekl(a)...

Tak to bude přesně ta pravá. Četlo se to samo, ale je to opravdu nenáročné. Ideální na to, aby člověk odbíhal do bazénu :D