29. 5. 2017

Metoda 15/33


... 15 úkolů, 33 dní... A jeden dokonalý plán...

Autor: Shannon Kirk
Překlad: Petr Červený
Nakladatel: Omega
Rok vydání: 2017
Počet stran: 376



Anotace:

Představte si těhotnou šestnáctiletou dívku, vytrženou z klidu a míru vlastního domova a uvězněnou v úložném prostoru špinavé dodávky. Je sama, unesená a k smrti vyděšená.
A teď trochu jiný pohled.
Představte si těhotnou šestnáctiletou dívku, geniální hříčku přírody a skvělou manipulátorku, uvězněnou v úložném prostoru špinavé dodávky. Od první vteřiny únosu není její chladně kalkulující mysl posedlá ničím jiným, než záchranou svého ještě nenarozeného syna a vykonáním aktu nemilosrdné pomsty. Tu plánuje metodicky, vypočítavě a vědecky.
Dá se dívka označit termínem klinický sociopat? Trpělivě vyčkává na pravý okamžik, neponechává nic náhodě, vše má dokonale načasováno. Když je oběť stejně nemilosrdná, jako její únosci, hodí se metoda 15/33. A na mysl se vkrádá vtíravá otázka: kdo je tu vlastně oběť a kdo agresor?

Můj názor:

Od tohoto románu jsem měla už od počátku velmi vysoká očekávání. Nedávno jsem totiž zjistila, že mě opravdu baví číst knihy, kde v hlavní roli vystupuje psychopat a manipuluje si s lidmi (včetně mě) dle svého. Tady byl od začátku slibován mimořádně inteligentní psychopat a ještě v těle mladé holky. Může být snad něco víc fascinujícího, než když se oběť rozhodne pomstít?

Začátek knihy mě vrhnul rovnou do nejhoršího. Unesená dívka prožívá již čtvrtý den v zajetí. Seznámila jsem se s ní, s jejími myšlenkami, seznamem výhod a také s jejím únoscem. Jmenuje se Lisa. Je jí šestnáct. Je zavřená v malém pokoji, ve kterém skoro nic nemá, těhotná, bosá, opuštěná. Ale netřese se hrůzou. Tuhle část má v hlavě vypnutou. Jediné, co ji zajímá je pomstít se tomu, kdo ji unesl a zachránit svoje dítě.  Vyčkává, analyzuje chování a návyky únosce a prochází si svůj seznam výhod. Ten seznam, který jí má pomoci, ani ne tak k útěku, i když to bude příjemný bonus, ale hlavně k pomstě.

„Už čtvrtý den ležím na zádech a plánuji jeho smrt. Na mém virtuálním seznamu si odškrtávám jednotlivé položky a tato činnost mi přináší úlevu… rozvrzaná parketa, červená pletená pokrývka, vysoké okno, holé trámy, klíčová dírka, moje situace…“

Ona byla divná. Ledová, kalkulující, promýšlející každý krok a každý svůj tah. Ale zároveň inteligentní s nepříjemně matematickým pohledem na svět. Svoji situaci popisovala naprosto věcně a studeně, občas dokonce s mírným pobavením nebo pohrdáním, které měla pro svého – z jejího pohledu polointeligentního primitiva – únosce. Chvílemi, když se přece jen ozvala nějaká normální část jejího mozku, probleskly krátké momenty strachu a paniky, ale potlačila je tak rychle, že jsem je sotva stačila zaznamenat. V jejím pojetí byla i láska a náklonnost jen chladný kalkul a rozhodnutí, nikoliv spontánní cit. Hlavními vlastnostmi se mi zdály být povýšenost a arogance – no… nejspíš měla na obojí svým způsobem právo. 
Postupně jsem se od ní dozvěděla i něco z její minulosti. O jejím vztahu k rodičům, o příteli, o tom, jak doma tráví čas ve své laboratoři. O tom, jak byla unesena. Ačkoli byla v roli oběti, nebylo mi jí líto. Ona lítost nevzbuzovala, spíš jakýsi podivný obdiv občas snad i cosi jako odpor.

Zdroj

Druhou hlavní postavou byl vyšetřovatel Roger Liu. Jeho kapitoly se střídaly s kapitolami unesené dívky a na konci splynuly v jednu dějovou linku. Roger byl tím, kdo vedl pátrání po zmizelé. Na rozdíl od ní mi byl sympatický hned. Jeho dětství poznamenal únos člena rodiny a tak je nyní doslova zapálený do toho, aby vyřešil tolik únosů, kolik je jen možné a oběti vrátil domů. Popisuje začátek toho, co by mohlo být pokládáno za pouhý útěk z domova, ale velmi rychle se to změní v závažný případ únosu. S Rogerem jsem zažila vyšetřování, výslech svědků a pátrání po unesené. V jeho kapitolách nechyběla ve vypravování lidskost a emoce. Tím bylo snad ještě víc zdůrazněno to, že v kapitolách dívky naprosto chybí.

V tomhle náhledu do duše člověka bez emocí – a ta emocionální chladnost byla v textu hodně znát – spočívá největší síla knihy a je to i největším tahákem příběhu. Ostatní postavy – snad jen s výjimkou Rogera a jeho parťačky Loly – vedle sociopatky Lisy úplně zanikají. Pokud by nebyla hlavní postavou příběhu dívka natolik zvláštní, byl by to příběh jednoduchý a možná by se zařadil jen mezi další průměrné detektivky. Takhle to bylo občas až děsivé a nepříjemné. Obzvlášť při některých scénách, když byla držena v zajetí. Normální člověk by měl aspoň nějaké nepříjemné pocity, když už ne přímo strach, ale ona ne. Ona měla cíl. Považuji se za celkem otrlého čtenáře, kterého jen tak něco nerozhodí, ale z jedné scény se mi zvedl žaludek naprosto spolehlivě. Některé další byly dost nechutné a některé prostě syrově hrozné.

Zdroj

Tím, jak bylo Lisino vyprávění ledové, jsem si k ní bohužel nedokázala vytvořit žádný vztah. Ani kladný ani záporný. Snad jen údiv a mírný nepříjemný pocit z pobytu v její hlavě. Paní autorce se podařilo myšlení sociopata vystihnout tak, že to působilo nesmírně reálně. Na druhou stranu jsem ale z anotace získala pocit, že holčina bude nebezpečná nejméně jak Hannibal Lecter a ono to tak nebylo. Dokonce docela dlouho trvalo, než jsem se dočkala nějaké akce. Nejspíš bych uvítala, kdyby bylo vše malinko živější. I když paní autorka ve svém líčení zajetí nijak nepospíchala, četla se kniha velmi dobře. Prostě z čiré zvědavosti, co zajatkyně vymyslí se svým seznamem užitečných věcí a jakým způsobem se nakonec pomstí únosci.

Když se Lisa konečně rozhoupe k tomu realizovat svůj plán, rozhýbe se všechno docela slušnou rychlostí. Bohužel v této části jsem našla několik nepravděpodobných věcí – jak by někdo tak inteligentní, jako ona, dokázal na něco důležitého zapomenout nebo něco podstatného přehlédnout? Konec mi moc nesedl a celkově se mi ke knize nehodil. Paní autorka ho mohla klidně vynechat a vůbec nic by se nestalo. Nicméně - dohromady je kniha docela působivé a čtivé dílo a i když moje očekávání byla trochu jiná, musím uznat, že mě kniha bavila a dosud jsem nečetla nic podobného.

Pokud tedy hledáte něco nového a zajímala by vás hrdinka, která je podivným způsobem zajímavá, jděte do toho. Jestli máte rádi složité a propracované zápletky a akci, nebude tohle váš šálek kávy, protože o to v téhle knize nešlo. Připravte se na pobyt v hodně zvláštní mysli a počítejte s tím, že vás nejednou úplně rozhodí.


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Omega. Knihu seženete na stránkách nakladatele zde nebo v síti knihkupectví Dobrovský tady.



2 komentáře:

Míša - Knižní deníček řekl(a)...

Pěkná recenze, já byla z knihy unešená :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář a přečtení. Byla hodně zvláštní a rozhodně čtivá. Budu si muset sehnat nějakou další s hlavním hrdinou psychopatem :)