22. 5. 2017

Malé černé a devět žen


Autor: Jane L. Rosenová
Překlad: Kateřina Harrison Lipenská
Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 2017
Počet stran: 224



Anotace:

Půvabný, vtipný a neodolatelně hravý román, vynalézavě propojující osudy devíti žen prostřednictvím jedněch malých černých, které každé z nich vstoupí do života a vnesou do něj podmanivé kouzlo.

Natalie je prodavačkou v obchodním domě Bloomingdale‘s a hlavu má plnou svého bývalého přítele, právníka, který se po rozchodu zasnoubil s jinou. Felicia dvacet let vskrytu miluje svého šéfa, jenž před časem ovdověl a neví si se svou samotou rady.
Těmto a dalším ženám – například mladé modelce, která čerstvě přijela z farmářské Georgie, hollywoodské divě, která se snaží prosadit na Broadwayi, nebo třeba veleúspěšné absolventce prestižní vysoké, která nemůže najít práci, a tak si na sociálních sítích vytváří báječný život podle svých představ – se jako mávnutím kouzelného proutku začne proměňovat život díky jedněm šatům sezóny, dokonalým malým černým, kterých se každý touží dotknout…

Můj názor:

Na knihu jsem byla zvědavá už od začátku. Od lidí, kteří ji měli k přečtení ještě před vydáním, přicházely samé pozitivní reakce a tak jsem si ji přečetla také, abych zjistila, jestli mě dokáže pohladit po duši, jako všechny ostatní.

Příběh byl zvláštní už tím, že měl jiného hlavního hrdinu, než jsem zvyklá. Byly to šaty. Takzvané malé černé, které se na jednu sezonu dostaly na titulní stranu prestižního magazínu pro ženy. Sledovala jsem jejich cestu životem devíti různých žen. Některé z příběhů vyprávěla přímo ona žena, která měla šaty na sobě a jiný jsem viděla z pohledu muže, který pak k dotyčné dámě v černých šatech nějakým způsobem patřil.

Nejdříve jsem poznala „otce“ šatů. Návrháře střihů Morrise Siegela. Byl jedním z těch posledních, kteří ještě dělali svoji práci ručně s láskou a péčí. Zrovna se chystal ukončit kariéru a odejít do důchodu, když se jeho malé černé staly hitem sezony. Jednoduché, krásné černé šaty, které se jsou snem každé ženy z pultů obchodů rychle mizí a devíti ženám z příběhu, jako kouzelné šaty pro Popelku, přinesou do života kousek pohádkového štěstí a nebo prostě to, co si zaslouží.

Jednalo se vždy o kratší kapitoly, které se postupně střídaly. Paní autorka se ke svým hrdinům vracela a sledovala jejich cestu malým kouskem života, do nějž se připletly černé šaty. Někteří dostali větší prostor, někteří třeba jen jednu kapitolu, ale každá z těch kapitol se četla skvěle a vyprávěla zajímavý příběh. Ani nemůžu říci, kterou postavu jsem si oblíbila nejvíce, protože se jednalo o lidi vesměs sympatické, kterým jsem fandila celou dobu. Vlastně se našly i dvě nesympatické osoby, ale těm naštěstí nebyl dán žádný výrazný prostor, takže nenarušily příjemnou a pohodovou atmosféru knihy.

Od tvůrce šatů přes modelky, tým prodavačů z Bloomingdales, herce, významné právníky, asistentky v kancelářích až po čistě náhodné osoby – významné i nevýznamné – to všechno byli ti, kteří dostali v knize svůj kousek prostoru a zpříjemnili mi tak několik večerů. Postavy jsou pěkně s pečlivostí vypracované a některým jsem mohla nahlédnout do duše překvapivě hluboko a dozvěděla jsem se o nich hodně. Nějaký ohromující vývoj postav jsem zde sice nenašla, ale vzhledem k rozsahu to ani moc nešlo a navíc to nebylo potřeba. Oblíbila jsem si je rychle a líbilo se mi, jak jejich prostřednictvím paní autorka vypráví v podstatě jednoduché životní příběhy, pokud se ovšem život dá nazvat jednoduchým. Ve své prostotě byly ty příběhy velmi příjemné a skvěle se četly. Neměla jsem problém uvěřit, že se něco podobného může stát.

Styl psaní je krásně svěží a lehký, vyznačuje se jemným nevtíravým humorem a takovým tím příjemným plynutím bez zádrhelů, při kterém oči kloužou na další řádky úplně sami. Příběhy jsem četla záměrně pomalu, protože přímo vybízejí ke zpomalení a vychutnání si každého řádku. Dýchá z nich pohoda, a i když jsem od začátku tušila, jak věci dopadnou, nevadilo mi to. Cítila jsem takovou tu neochvějnou jistotu, že vše dobře dopadne a lidi, kteří si to zaslouží, budou na konci šťastní. Možná tak všechno působilo trošku naivně a zidealizovaně, protože v životě vše šťastně nekončí, ale nedokázala jsem si představit, že by paní autorka mohla svoje povídání zakončit jinak. Skoro mi to připomínalo pohádky a jejich klišé, že dobro zvítězí a zlo bude potrestáno, jen v úpravě pro dospělé princezny :) Paní autorka vybrala krásné šaty, které na jeden okamžik zaručily ženě pozornost jejího prince nebo jinou životní příležitost, jak změnit svůj život k lepšímu. Oceňuji ten nápad i zpracování, protože to se povedlo a četlo se skvěle. Bylo to jednoduché, bez přehánění a zbytečného protahování.

Pokud se rozhodnete přečíst si tuhle knihu, vytvořte si na čtení příjemné prostředí a klid jen sami pro sebe, aby vás nic nerušilo, když se ponoříte mezi řádky a zaručuji vám, že vás kniha nezklame. Muži si čtení nejspíš neužijí, ale pro ženy bude kniha příjemnou odpočinkovou záležitostí, která zanechá radost v duši. Kniha bude určitě i krásným dárkem pro kamarádku nebo jakoukoliv ženu, které chcete darovat něco, co se jí bude hezky číst.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Metafora. Knihu si můžete pořídit na jejich stránkách zde.





Pokud vás zajímá, kde mají knihu za nejlepší cenu, mrkněte sem.


3 komentáře:

Zdenka řekl(a)...

Další která podlehla tomu krásnému kouzlu :-)

Pinky v knihách řekl(a)...

Kniha se mi taky moc líbila a ráda se k ní opět vrátím :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji oběma za komentář :) ano, patřím k těm, kteří podlehli... nebo spíš které podlehly :) A vracet se k ní budu. Myslím, že tahle knížka se mi neomrzí.