5. 3. 2017

100 snadných papírových květin


... květiny, které neuschnou...

Autor: Kelsey Elamová
Překlad: Jitka Michálková
Nakladatel: Metafora
Rok vydání: 2017


Anotace:

Květiny vždy potěší. A to nejen ty skutečné, jimž musíte vyměňovat vodu ve váze a nakonec je zvadlé vyhodíte, ale i ty, které nezvadnou nikdy – papírové. Kniha nabízí sto návodů na výrobu úžasných papírových květin. Jednoduché, dopodrobna vysvětlené pracovní postupy, od barvení, vystřihování a sestavování vlastních nádherných květinových vazeb.

Rádi byste si oživili pracovní stůl? Pořídili si nevšední dekoraci do obýváku? Obdarovali přátele? Nebo byste chtěli všem vyrazit dech originální výzdobou při slavnostní události? Pak je tato kniha přesně tím, co hledáte. Najdete zde inspiraci k tvorbě překrásných květin, z nichž se budete moci těšit bez ohledu na roční období. Papírové květiny rozzáří barvami svatební tabuli, vyniknou jako nápaditá výzdoba interiérů a poslouží i jako drobný dárek nebo ozdoba do vlasů.

Můj názor:

Všichni, kdo mě znají, vědí, že přijetí této knihy k vyzkoušení a napsání názoru, byl pro mě velmi odvážný počin. Moje ruce nejsou právě talentované na podobné věci.  Nebo možná jsou, jen nedostávaly zatím moc příležitostí?

Hned, když mi kniha dorazila, mě překvapilo, jak je krásně zpracovaná a jak ty květiny na obrázcích vypadají dokonale. V duchu už jsem si začala malovat, jak budou zdobit místa v mém bytě, kde by normální květina uhynula v temnotě. Jak si udělám na každý týden jinou kytici a budu si je obměňovat ve váze a nikdy mi nezvadnou. Při té příležitosti jsem zjistila, že nemám vázu :). Náramně mě povzbudilo, že jsem v knize objevila i návody na moje oblíbené květiny. Bylo jasné, že ty budu zkoušet jako první, byť se mi jejich výroba na první pohled zdála složitější než u jiných.


Také jsem se hned po usmolení prvního, poněkud povadlého květinového výtvoru rozhodla, že raději nafotím obrázky z knihy než svoje ne moc zdařilé pokusy, protože obrázky jsou půvabné a moje první květiny působí poněkud zmuchlaným a upatlaným dojmem. Chce to přece jen trochu cviku, než se člověku podaří zkrotit papír do požadovaných tvarů. Na těch levých rukou teda něco bude. Věřím si - ještě jsem se totiž nevzdala myšlenky na ty nádherné kytice - na každý týden jednu :).

Co nadšeného tvořitele v knize čeká?

Nejdříve paní autorka představí stavbu květiny, to mi nepřišlo až tak důležité a hned jsem se vrhla do další části, ve které jsou představeny květiny, které si budete moci vytvořit.
Stránka každé květiny obsahuje vždy název, nádhernou fotografii – ani se mi věřit nechtělo, že jsou opravdu vyrobené z papíru - soupis materiálu, který je na výrobu květiny potřeba a postup práce. Květin je na výběr opravdu veliké množství, od těch krásných, drahých a exotických z květinářství, až po ty zdánlivě obyčejné z luk a lesů. Dokonce se tu dá najít i různé ozdobné roští jako jsou kapradiny, větvičky s bobulemi, různé listy – prostě všechno, co by se mohlo hodit na doplnění květů do větší kytice. Dokonce nechybí ani jmelí nebo kočičky na vánoční a velikonoční kytice :)


Návrhy na větší kytice a projekty, jako je květinová čelenka, květinový řetěz, tu také nechybí, ale myslím, že pro nikoho nebude problém vymyslet si kytici vlastní. Dokonce bych si troufla tvrdit, že pomocí návodu, jak vyrobit květ a pomocí šablon, by se daly vytvořit i jiné květiny, které v knize nejsou. Postup nebude natolik odlišný, jen to chce obrázek skutečného květu, trochu fantazie a šikovné ruce.

Když jsem se dostatečně namlsala a naladila prohlížením květin a vybrala si svou oběť na první pokus, přišla řada na další část – postup. Začalo jít do tuhého :) Paní autorka nejdříve vysvětlila, jaký materiál a nástroje si mám na výrobu kytky sehnat. Přiznám se, že úplně všechno jsem si hned koupit neběžela a spousta věcí se dá i najít doma (to jsem ani netušila, co všechno mám). Následuje dvoustrana tipů a triků, jak si ulehčit práci při stříhání a barvení. Barvení jsem prozatím vynechala :). Ale jen proto, že první výtvor byl pokusný. Pak už následují postupy, jak vyrobit všechny části rostliny.  A na konci samozřejmě nechybí šablony na jednotlivé listy a okvětní lístky. Jsou ve skutečné velikosti, jakou budete potřebovat, takže stačí jen obkreslit a můžete se pustit do výroby.


Já zkusila Kalu, protože se mi zdála hodně jednoduchá. To, jak jsem u toho nadávala, naštěstí nikdo neslyšel :). Já ovšem nepatřím zrovna k trpělivým lidem a úplně na první pokus se mi nedařilo. Dělalo mi trochu problém nakroutit papír do tak krásného tvaru květu, jako byl na obrázku. Potřebovala bych možná třetí ruku, místy i čtvrtou…  lístečky a stopky už byly jednoduché. No, nakonec to nebylo tak hrozné, ale přece jen to chce trochu cviku, než se podaří všechno poskládat, svázat, přilepit… a ještě i tak, aby se na to dalo koukat. Dámy, které jsou na rukodělné tvoření zvyklé, s tím podle mého názoru nebudou mít žádný problém. My ostatní, které to budeme chtít zkusit, se prostě budeme muset snažit :). Ukázalo se taky, že to je malinko časově náročnější, takže je dobré si na tvoření vyhradit nějaké osamělé odpoledne, kdy nebudete nikam spěchat a budete si moci zkoušet bez omezení.


Knihu doporučuji pro všechny ženy, které tvoření baví, je opravdu krásná a květiny pěkně ozdobí váš domov nebo je můžete darovat. Jako dárek by se mi zdály obzvlášť vkusné a originální. Pokud chcete s tvořením začít a nejste si jisté, jestli to zvládnete – zkuste to! Já se odvážila a musím uznat, že na tom slově „snadných“ v názvu knihy přece jen něco je.


Za poskytnutí knihy k otestování moc děkuji nakladatelství Metafora. Díky nim jsem si opět zkusila něco nového. Knihu si můžete pořídit zde.


6 komentářů:

Lory Humble řekl(a)...

Tak tohle je přesně něco pro mě. Já hrozně ráda něco kutím a zkouším nové věci, takže jsme hrozně ráda, že jsem na tenhle kousek teď narazila. Sice mám radši živé květiny, ale ty nevydrží věčně, že? :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář a přečtení :) já mám taky raději živé, ale pak je mi hrozně líto, když je za pár dní vyhazuju. Tohle se zdá být rozumnou náhradou. Něž si ale udělám svoji první růži, ještě to bude stát pár zmuchlaných kusů plevele :)

Unknown řekl(a)...

Já osobně nesnáším umělé kytky, když je vidím, chce mi je prostě vyhodit z okna. A myslím si, že když dítě udělá třeba babičce nebo tetě spolu s maminou nějakou podobnou, babička ji ráda ,,spálí" :D

Nikolaoss řekl(a)...

Umělý, myslím tím ty látkový nebo prostě ty z kolotočů a od větnamců, jsou hnusný. Ale tyhle papírový vypadají lépe :) a navíc všechno od dětí si mámy a babičky schovávají. Moje těstovinové korále má mamka do dneška :D Díky za komentář a za přečtení.

Tynka_125 řekl(a)...

Květiny vypadají nádherně. Na pohled jsou skoro k nerozeznání od živých. Mně by ale vadilo, že nevoní. Na druhou stranu se o ně ale člověk nemusí starat a vydrží dlouho. Já si občas sama nějaké květiny koupím nebo mi je koupí přítel. Naposledy mi je nechal poslat domů. Našel si doručení květin Praha a když mi u dveří zazvonil kurýr, tak jsem byla hodně překvapená :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Jé, tak to bych byla taky překvapená. Ale asi budu mít smůlu, můj na kytky spíš není.