18. 1. 2017

Dny krve a hvězdného třpytu


Autor: Laini Taylorová
Série: Kost přání (2. díl)
Překlad: Petra Klůfová
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2014
Počet stran: 464



Anotace:

Karou konečně získá odpověď, kterou hledala snad odjakživa. Mladá, talentovaná a tak trochu záhadná studentka pražské výtvarné školy a chráněnkyně netvorů konečně ví, kým je – a čím je. Ovšem s tímto zjištěním souvisí i pravda, za jejíž smazání by dala cokoliv… Zamilovala se do nepřítele a on ji zradil, a za to trpěl celý svět.
Karou se teď musí rozhodnout, jak daleko zajde při pomstě svého národa chimér. Ve strhujícím tajemném příběhu o zlomeném srdci, velikosti krásy a plném krutých rozhodnutí se Karou a Akiva ocitnou na protilehlých stranách opět rozhořelé, již odvěké války. Zatímco Karou a její spojenci se v zemi prachu a hvězd snaží vybudovat novou armádu chimér, Akiva svádí vlastní boj: boj za vykoupení, za vlastní svědomí a naději. Je však možné vzkřísit naději z popela jejich společného a zničeného snu?


Můj názor:

Pozor! Pokud jste nečetli předchozí knihu, mohl by vás v tomto článku zaskočit nějaký ten spoiler:).

Druhý díl série ze světa serafů a chimér už není ani tak o lásce, jako spíš o válce.

Hlavní hrdinové se nám na konci minulého dílu rozešli a to nikoliv v dobrém. Ke cti paní autorky slouží to, že jim k tomu dala zatraceně dobrý důvod a ne nějakou malichernou pitominu, jak to v knihách někdy taky bývá. Po zničení Brimstoneových průchodů do našeho světa už není přechod z místa na místo a lov zubů tak jednoduchou záležitostí. Jediný známý průchod se nachází vysoko na nebesích nad marockou pouští, a tudíž je potřeba umět létat, aby člověk mohl ze světa do světa. A víme přece, jak jsou zuby pro chiméry důležité obzvlášť teď, když byly poraženy a mnoho už jich nezbývá. Karou létat naštěstí umí a proto, že byla také Brimstoneovou žákyní a je schopna ho zastoupit v tom, co pro chiméry dělal, ji vezmou na milost. Ačkoliv ji nemají rádi, pro její zradu chimérského národa v minulém životě, potřebují ji.

Bylo nebylo, jedna dívka žila v hliněném hradě, 
a oživovala netvory, kteří odlétali dírou v nebi.

Chiméry se tedy usídlí na Zemi v opuštěné hliněné pevnosti v poušti a odtud podnikají partyzánské výpravy do Eretzu. Přepadají oddíly serafů a vraždí je. Nutno ovšem říct, že serafové se také nechovají zrovna jako andílci a pronásledují stáda bezmocných chimér, kterým už nezůstali žádní bojovníci, daleko na jih…

Zdroj.

Druhý díl je také jiný v tom, že se Karou s Akivou moc nevídají, což mě mrzelo. Akiva se držel u serafínských komand smrti a Karou zatím byla na zemi a pomáhala chimérám a spíš z pocitu povinnosti budovala armádu okřídlených chimér pro Thiaga, Bílého vlka.

Bylo nebylo, obloha pocítila tíhu táhnoucí armády andělů 
a vichr sálal jako peklo ohněm jejich planoucích křídel.

Nechci říct, že by se mi kvůli menšímu podílu zamilovaných scén druhý díl nelíbil, ale paní Taylorová se tím, že svoji ústřední dvojici rozdělila, připravila o velmi dobrý nosný prvek příběhu, který nahradila partyzánskou válkou a vzpomínkami Akivy a Madrigal. Co oceňuji je větší ponoření do přátelských vztahů mezi chimérami a serafy. Díky Karouině dočasné odtrženosti od lásky jsem ji mohla poznat také jako bytost schopnou přátelských citů, ať už k chimérám nebo k lidem. Daleko více jsem ovšem poznala Akivu a jeho dva nejbližší přátele Liraz a Hazaela. Více se mi také přiblížila historie Akivova světa a uspořádání serafínského dvora a především vztah Akivy a Madrigal. 
Paní autorka tedy dokázala i druhý díl udělat zajímavým díky jinému prvku než je zamilovaná hlavní dvojice. Půvabné popisy a krásné slovní obraty nechyběly pochopitelně ani v tomto dílu. Přesto na mě druhý díl působil hlavně jako úvod k poslednímu, protože se zde všechno tak nějak schylovalo a ubíhalo k závěru, který ale nepřišel a spousta věcí zůstala slibně nakousnutá. Chiméry mají nějakou tu malou naději na obnovu svého národa, serafové na to, že se v nich probudí svědomí a válka pořád trvá.

Bylo nebylo, anděl a ďábel drželi mezi sebou kostičku přání. 
A jejím zlomením se rozpůlil svět.

Škoda, přeškoda, že se nepřeloží i třetí díl knihy. Nejspíš ho budu muset louskat v angličtině a to už si potom tak skvěle nevychutnám Karouino a Akivovo sblížení, protože hodně doufám, že nakonec se to nějak zaonačí a budou spolu :).

I když série zůstane pravděpodobně nevydaná, stálo za to si ji přečíst a vím, že se k ní budu vracet.

Zdroj.


4 komentáře:

Míša - Knižní deníček řekl(a)...

Zrovna jsem si tuto sérii objednala u KK, byla ve výprodeji, tak se na ní těším :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Teš! Je to opravdu moc hezké čtení :) A ten třetí díl nakonec vyjde. Letos v srpnu!!

Gabux řekl(a)...

První díl jsem s radostí slupla a druhý už mám doma. A díky tvé recenzi se opravdu těším! :)
Co se mi nelíbí je zjištění, že to má ještě třetí díl a ke všemu to, že se nepřeloží. Asi budu brečet. Nenávidím, když část série přeloží a část ne. -_-

Gabux

Nikolaoss řekl(a)...

Nejnovější zprávy jsou takové, že třetí díl přece jen bude a to letos v srpnu :) Těším se jak malá! Děkuji za komentář a přečtení.