27. 11. 2016

O Vánocích převážně nevážně



...aneb jedna taková utajená vánoční tradice...

Každý z nás to dělal a pokud někdo tvrdí, že ne, možná to dělá do teď :). O čem je řeč? No jistě, přece o nejoblíbenější předvánoční kratochvíli – slídění po dárcích.

Zdroj.


Já osobně jsem se na tuto předvánoční, čas krátící zábavu, těšila jak malý Jarda už od chvíle, kdy jsem přestala věřit na Ježíška. Nikdy nešlo ani tak o to zjistit co dostanu, ale jestli vůbec něco :) Ano, taky mě doma občas strašili, že když nebudu hodná, dárky nebudou.Také bylo potřeba odhalit poměr mezi dárky měkkýši a tvrďochy a včas zvýšit případný tlak na mamku vhodným připomínáním názvů vytoužených knih a trousit jejich seznamy všude po bytě. Bohužel (Bohudík!) jsem nikdy neodhalila totožnost darů, protože byla mamka dost chytrá, aby dárky balila hned po nákupu. A nebo mě prostě tak znala, že tušila, že slídit budu a to velmi aktivně :) Musím se přiznat, že slídění mi velmi chybí a tak nezbývá doufat, že si ho někdy nahradím pohledem z opačné strany barikády – že se stanu ukrývačem :)

Následuje malý návod pro rodiče a jiné ukrývače – tyto skrýše nejsou originální a bezpečné přes to, že si myslíte, že ano:

Skrýš v šatníku za komínkem poskládaných svetrů (ručníků a podobně)

Bez urážky, vážení rodičové, ale toto je opravdu místo, kam se správný slídič podívá první. Není to tedy moc nápadité, ale zato to ušetří spoustu času, který bude potřeba při odhalování dalších úkrytů, a taky je to místo povětšinou dobře dostupné a proto se slídič může chodit často a pohodlně ujišťovat, že se mu objev nezdál a kontrolovat přírůstky.

Skrýš na skříni a jiných vyvýšených místech

Tak zaprvé, na skříň je vidět. Pokud dárky uložíte do starého kufru a následně dáte na skříň s myšlenkou, jak jste na to vyzráli, tak věřte, že tam půjde váš domácí slídič hned, jak unese štafle, které jsou v kumbálu. Pokud u vás bydlí slídiči dva, budou výjimečně ukázkově spolupracovat při nošení štaflí.

Zdroj.


Vyřazené domácí spotřebiče typu pračka

Musím uznat, že toto bylo od mamky poměrně chytré. Před Vánoci se nepodařilo odvézt včas nefunkční pračku do ekodvoru a tak posloužila jako úkryt darů. Přišla jsem na to, ale chvilku to trvalo, přiznávám tedy mamce přece jen nějaký bod.

Úložné prostory postelí

Pokud se jedná o rodičovskou postel, mohlo by se to zdát jako dobrý nápad, ale není. Pokud slídič ví o prostoru pod betlí, podívá se tam. Výhodou je, že pokud bývá na posteli ložní prádlo, které se nadzdvihnutím postele pomuchlá, slídič se naučí perfektně stlát, aby zahladil stopy. Navíc bývají dárky pěkně rozložené a tak se skvěle počítají :) Jediná možnost je zamykat rodičovskou ložnici.

Skrýš ve skrýších u sousedů

Toto je, vážení rodiče, ten největší ukrývačský podraz! Velkou věc schováte u sousedů a váš slídič domácí ji neobjeví. Zato ji ale spolehlivě najde sousedovic slídič, který se pak celý prosinec těší na nové kolo ukryté pod plachtou v garáži. Na to nové kolo, které pak dostane jeho kámoš od sousedů. Prostě podraz!
Jinak jsou skrýše mimo domov výborný nápad. U příbuzných se slídit nedá :)

Zamčené skříně

Toto je jediná funkční ukrývačka na dárky ve vlastním domově. Slídič sice ví, ale prostě se tam nedostane. I když – ujistěte se, že jiná skříň ve vašem bytě nemá stejný klíč. Bývá to tak dost často a silně motivovaného slídiče to napadne zkusit – taky mě to napadlo a vyšlo to :).

Zdroj.


Je tedy jasné, že ať už svoje dary ukryjete kamkoliv, je dobré je zabalit pokud možno v den nákupu.  Pak slídičům nepokazíte překvapení a připravíte jim krásné chvíle, když budou dloubat prstem do papíru a hádat, co je uvnitř.


A taková rada na závěr – pamatujte si, co jste kam schovali. Není nic horšího pro slídiče než to, když je pod stromkem o balíček méně. Slídič to ví, protože je má spočítané. Co ale neví je to, jak na chybějící kus upozornit :) ta muka jsou hrozná, věřte mi :)

A vůbec, slídíte taky? Kam se ukrývají dárky u vás?

P.S: dnes jsem podrobila výslechu přítele, jestli také slídil. Odpověď: "Tak jasně". Skrýš ovšem zcela nenápaditá - skříň. Panebože! :)


7 komentářů:

SeaBook řekl(a)...

Úžasný článek!!! :D :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji :)

StoryHuntress řekl(a)...

Já jsem asi divná, ale nikdy jsem neměla potřebu slídit :D Když mi maminka řekla, ať nechodím do šatny, že tam úřaduje Ježíšek, tak jsem to prostě respektovala. Článek je ovšem skvělý, třeba se mi bude hodit do budoucích let :)

Nikolaoss řekl(a)...

To tě obdivuji, žes to vydržela :) u nás se to řešilo pomocí toho balení hned, ale i tak si mamka do teď myslí, že jsem některé z jejích skrýší nenašla. Nechávám ji při tom... každý potřebuje nějakou tu radost :D Děkuji za komentář a přečtení.

Lory Humble řekl(a)...

Vyřazené domácí spotřebiče mě tedy vážně pobavily :D
Já sama jsem naštěstí vždycky měla dost "rozumu", abych dárky nehledala... no vlastně skoro vždycky. Každopádně když to tak vidím, měla bych na sobě zamakat - protože moje skrýše jsou taky nic moc :D

Lory Humble × TICHÝ ODPOR

Pinky v knihách řekl(a)...

Skvěle napsáno ! :-) Taky jsem byla nedočkavým slídičem, nicméně teď už mě to nebere. Mám ráda překvapení pod stromečkem :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji oběma za komentáře :)