24. 11. 2016

Největší tajemství třetí říše


...přednáška, která mi dala více otázek než odpovědí…


Věděli jste, že jen malý kousíček za českými hranicemi se v Polsku v Sovích horách ukrývá několik obrovských podzemních komplexů? Že se jedná o pozůstatky II. Světové války a zbudovali je nacisté? No já taky ne. A proto jsem se nechala zlákat na přednášku, která proběhla v listopadu v brněnské Mahenově knihovně.

Zlákala mě tato pozvánka:
Na sklonku roku 1943 se začalo uprostřed trojúhelníku měst Náchod, Kladsko a Valbřich dít něco velmi zvláštního. Třetí Říše začala stavět nejzáhadnější podzemní komplex ve své historii – objekt s krycím názvem ANLAGE RIESE. Z koncentračního tábora Gross Rosen bylo vyčleněno 50 000 vězňů a z říšské kasy 150 000 000 marek. Beton na stavbu byl plánován ve stejném rozsahu jako beton spotřebovaný na všechny protiletecké kryty v celé Říši za rok 1944. Ve stejné oblasti se dosud hledá onen Zlatý vlak, který hýbe světovými médii.
O tomto a mnohém další přijde pohovořit Milan Zacha Kučera, spisovatel a badatel. Autor knih o Riese – Největší tajemství Třetí Říše a Ocelové město nacistů. Držitel ceny za literaturu faktu pro rok 2013. Můžeme se těšit na dva krátké filmy, množství snímků a zasvěcený výklad problematiky.

Uvnitř Tottenburgu - dobová fotografie. Zdroj.


Přednášku jsme zahájili filmem Tottenburg – Poslední Hitlerova svatyně. A už zde si pan přednášející získal moji plnou pozornost. Pohovořil o tom, k čemu skutečně sloužila budova, již projektoval architekt Tischler a která byla maskována jako mauzoleum a památník padlých vojáků. Uprostřed čtvercové budovy hořel na sloupu věčný oheň Valhally a vůbec byl sloup vyzdoben germánskou symbolikou. Dle získané informace zde probíhalo zasvěcování nových členů černého řádu SS. A všichni víme o nacistickém zájmu o magično všeho druhu. Tato část přednášky byla proto velice zajímavá a pan přednášející nás všechny doslova připoutal k židlím.

Tottenburg dnes. Zdroj.


V druhé části přednášky jsme se dozvěděli více o komplexu objektů pod názvem Kryptonym Riese. Jednalo se o komplex několika podzemních bunkrů (6 nebo 7, už si přesně nepamatuji), které byly zbudovány, či spíše vyhloubeny nacisty v Sovích horách. Pracovní síly na stavbu těchto monstrózních úkrytú (továren, bunkrů, či co to vlastně bylo) byly zajišťovány z pracovních táborů a nemusím zdůrazňovat, že jich bylo hodně (50 000!!) a hodně jich také ze stavby neodešlo. Nikdo neví, k čemu tyto objekty měly sloužit a tak nějak se tuší, že v Sovích horách ještě nebylo nalezeno vše, co se tu skrývá. Pan přednášející sám tyto tunely hledal a zkoumal a napsal o nich dvě knihy. Takže dokázal hovořit opravdu poutavě a vše prokládal promítáním fotek přímo z tunelů. Kdo by pátral v hloubi internetu, nalezne reportáž (poněkud senzačněji zpracovanou), kterou točila televize Prima.

Zámek Ksiaz. Zdroj.


Další položka na seznamu nacistických záhad byl zámek Ksiaz. Jedná se o třetí největší polskou památku německého původu a za války měla být Hitlerovým hlavním stanem, jež pro něj budovala Luftwaffe. O zámku nám bylo řečeno spousta zajímavých věcí, ale nejzáhadnější bylo to, co není na povrchu vidět a sice další podzemní komplex chodeb a místností, do kterých vedl mimo jiné také výtah s obrovskou šachtou vyhloubenou přímo před zámkem. Byla to řádná díra, bez problémů spolkla náklaďák a je otázkou, k čemu byl potřeba tak obrovský výtah? Rusové po válce díru zasypali a přerušili tak přístup do tunelů od zámku. Naštěstí nacističtí lišáci neměli do své nory pouze jeden vstup. Na zámku se také točil seriál Šifrovací věž, který nám byl doporučen ke zhlédnutí – to určitě udělám, protože celá věc se mi jeví velice zajímavá.

Předposlední téma, které jsme nakousli, bylo téma nacistických superzbraní, které měli vyvíjet. Bylo to právě zde? V těchto podzemních krytech a dalších záhadných povrchových stavbách, o kterých se dosud neví, k čemu sloužili? Co třeba taková Mucholapka? Na co byla? Teorií je k tomu dost, ale nikdo ve skutečnosti neví. Několik teorií nám bylo nastíněno, ale žádná nevypadala moc pravděpodobně. Všechno se zdálo být strašlivě fantastické (Superzvon) na to, aby to mohla být pravda, ale jak už jsem psala, nikdo neví, čeho byli náckové schopní (krom toho o čem se jednoznačně ví). Utajení každopádně bylo obrovské a mapování tunelů a staveb stále probíhá.

Mucholapka. Zdroj.


No a poslední velkou záhadou byl nacistický zlatý vlak. Podle pověstí byl na konci války vypraven z Vratislavy obrněný vlak plný cenností a zlata. Před Rudou armádou měl být údajně ukryt v podzemním tunelu u Walbrzychu – tedy někde v této oblasti. Problém je ten, že i přes velikou snahu po něm dosud nikdo nenašel ani stopu. Podle fotek, které nám pan přednášející promítal, by vlak bez problému ukryl kterýkoliv z podzemních tunelů. Jenže v žádném z nich není, aspoň tedy v žádném z dosud objevených.

Jak je tedy patrné, přednáška poskytla mnohá zajímavá témata a pro někoho, kdo se o věc opravdu zajímá, byla přínosem. Já jsem naprostou většinu věcí vůbec nevěděla a ačkoliv na žádné příliš konkrétní odpovědi nedošlo, strašně ráda bych věděla, k čemu ty komplexy tunelů měli sloužit. Doufám, že to nezůstane navždy jedním ze zapomenutých nacistických tajemství.

Chodby. Zdroj.



Žádné komentáře: