18. 11. 2016

Muž jménem Ove - audiokniha


O lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem.

Autor: Fredrik Backman
Délka nahrávky: 8 hodin 46 minut
Vydal: One Hot Book
Čte: Jan Vlasák



Anotace:

Toho starého protivu určitě znáte – všechno ví a umí nejlépe, nesmyslně škudlí, chová se jako samozvaný strážce pořádku v nejbližším okolí a neustále otravuje se zbytečnostmi, protože mu „jde o princip“. Jenže s Ovem život pěkně zametl. Teď je mu 59 let, před několika roky ho vystřídali na pozici předsedy družstva vlastníků, nedávno mu zemřela žena a v práci ho poslali do penze. Copak se lze divit, že chce po svém okolí už jen klid na efektivně provedenou sebevraždu? Ve světě, kde lidé střídají značky aut a nedovedou si nic opravit vlastníma rukama, už pro něj stejně není místo. Ale jeho noví sousedi, kteří místo pozdravu nešikovně nabourají do Oveho poštovní schránky, a vlezlý toulavý kocour, který mu pořád courá po zahradě, to ne a ne pochopit… Audiokniha v podání výtečného Jana Vlasáka vypráví o přátelství, které dokáže vrátit chuť do života, i když se mohlo zdát, že ztratil smysl. Někdo ty mameluky přece musí naučit, jak se správně řídí a co to je pořádné auto!

Můj názor:

Audioknihu jsem si pustila po přečtení jiné knihy pana Backmana, která se mi tak líbila, že jsem prostě měla chuť ochutnat něco dalšího z jeho díla. Proč jsem si vybrala zrovna audioknihu a ne tištěnou netuším. Knihu jsem ale poslouchala hlavně v práci, tak možná proto. Čtení by mi tam rozhodně neprošlo :), kdežto u audioknih se dá krásně pracovat.

Román je, jak je ostatně u Backmana zvykem, o životě, který někdy umí být docela pes a většinou pokouše toho, kdo si to nejméně zaslouží. Tentokrát je tím pokousaným muž jménem Ove.

Příběh, vyprávěný panem Vlasákem, se před námi prostře ve dvou rovinách – první představí současného, devětapadesátiletého Oveho a druhá nás zavede do jeho mládí. Postupem času se dozvídáme Oveho životní příběh. Poznáme jeho tátu, milovanou ženu Soňu, zjistíme, proč má tak rád Saab a proč nenávidí úředníky. Seznámíme se s jeho nejbližšími sousedy, přáteli i nepřáteli a taky s jedním opelichaným, bezocasým kocourem :).

Ove mi byl nejdříve stejně nesympatický jako Britt-Marie, ale tentokrát už jsem věděla co od pana autora a jeho postav čekat. I když protivný dědek, byl Ove taky člověk, který byl osamělý, nešťastný, lapený ve své každodenní rutině a pohrdání vůči ostatním. Všichni ostatní dělali všechno špatně, jezdili ve špatných autech, špatně parkovali, špatně třídili odpad, špatně se oblékali a vůbec celkově špatně žili. Ove je nechápe, neví, proč jsou takoví, jací jsou, protože Ove je v jádru jednoduchý člověk – ne duševně, ale co se životních očekávání týká. Ove chce jen ženu a značku auta, kterým by mohl být věrný, dům, který by mohl opravovat a klidný, pravidelný a předvídatelný život. Jo, a taky se chce zabít…

… Všichni lidé chtějí žít hodnotný život, ale hodnoty má každý jiné…

Postupem času, když jsem ho lépe poznala, mi začal být Ove bližší a dopracovala jsem se k jakémusi pochopení jeho situace a povahy. V kapitolách, kdy mi od lítosti stoupaly slzy do očí, jsem ho i litovala, ačkoliv on sám nikdy o nic podobného nestál a určitě by se divil, proč ho lituji. Navzdory tomu, co se mu v životě přihodilo, nikdy nelitoval sám sebe. V některých situacích jsem se i zasmála, ačkoliv Ove by se nesmál, zdálo se, že tuto schopnost v něm nějak pohřbil čas a události.

Toto na panu Backmanovi obdivuji – způsob, jakým píše svoje postavy. Čtenář k nim zaujme postoj, který se postupně úplně převrátí. Ačkoliv pan autor popisuje obyčejné lidské životy, dokáže to neobyčejným způsobem. Záměrně zde nepíši nic o ději knihy, protože příběh je především o člověku – o muži jménem Ove. Děj knihy si budete muset poslechnout (přečíst) sami :) stojí to totiž za to a pokud bych něco prozradila, připravila bych vás o zážitek, který jsem při poslechu měla sama.

Kapitoly jsou doplněny krátkou zvukovou znělkou, která se podle mého názoru k příběhu dobře hodí. Přednesu pana Vlasáka se také nedá nic vytknout, naopak. Jeho hlas byl příjemným průvodcem audioknihou.

Dílo bych určitě doporučila lidem, kteří mají rádi příběhy o životě a nevadí jim starší hlavní hrdina. Také neuškodí lidem, kteří jsou zvyklí soudit příliš rychle, protože jim, jako mně, může pomoci podívat se na lidi z té druhé strany mince. A nebo je také vhodné pro ty, kteří si rádi poslechnou dobrý příběh, který není založen na fantasy, detektivní nebo zamilované zápletce.


P.S.: Na konci se dozvíte, proč vlastně Ove kupoval ten počítač…


2 komentáře:

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Mám doma klasickou knihu už strašně dlouho a pořád jsem se k ní nedostala.

Nikolaoss řekl(a)...

Tak zkus taky audio. Výhoda je, že to můžeš "číst" když máš ruce zaměstnané jinak :)