7. 10. 2016

Nejšťastnější dívka na světě


Její dokonalý život je dokonalá lež...

Autor: Jessica Knollová
Rok vydání: 2016
Počet stran: 392
Nakladatel: Jota
Překlad: Jaroslava Novotná



Anotace:

Jako teenagerka na prestižní škole zažila Ani FaNelliová šokující a veřejné ponížení a od té doby zoufale hledá sama sebe. Teď, když má úžasnou práci, perfektní a drahý šatník a pohledného aristokratického snoubence, stojí na prahu vysněného dokonalého života, který pracně budovala. Jenomže Ani má tajemství. Hluboko v její minulosti je pohřbeno něco, co ji stále pronásleduje, něco osobního a bolestného, co hrozí, že vybublá na povrch a všechno zničí.
Román Nejšťastnější dívka na světě přináší pozoruhodný vhled do života ženy, která „touží mít všechno“ a neváhá pro to udělat, co je v jejích silách. Autorka nám představuje hrdinku, která se díky nesmlouvavé ctižádosti a pronikavému vidění světa dokázala odstřihnout od tíživé minulosti a dosáhla svých cílů. Alespoň to tak vypadá…
Otázkou je, zda tak drásavou a skandální událost navždy pohřbít ve své mysli. Co by se stalo, kdyby vyšla s pravdou ven? Bude to znamenat konec všeho, k čemu se tak usilovně dopracovala, nebo to pro Ani bude vysvobození?

Můj názor:

Tuhle knihu s depresivně černou obálkou, která tak trochu odporuje názvu :), jsem hodlala přehlédnout jak širé lány, jenže pak jsem si přečetla recenzi na blogu Knižní deníček a úplně změnila názor. Zde tedy jednoznačně zafungovalo „nesuď knihu podle obalu“. Z toho, jak knihu Míša popsala, bylo vidět, že to je něco přesně pro mě. A obálka se nakonec k příběhu hodila taky skvěle.

Hlavní hrdinkou a vypravěčkou knihy je TifAni FaNelliová, už brzy Harrisonová. Na jejím štíhlém prstíku se jí třpytí obrovský smaragd s diamanty – chystá se svatba. Její život je perfektní, plný luxusního oblečení, úspěšných přátel a snoubence na velmi vysoké společenské úrovni. Krom toho, že se trápí dietami, aby byla dost hubená na jakousi nepředstavitelně malou velikost oblečení, také pracuje v redakci časopisu pro ženy. Ve své práci je velice úspěšná. Na první pohled se jeví jako namyšlená koza, snobka a povrchní potvora. Chce všechno a za téměř jakoukoliv cenu. Jenže na druhý pohled už byly věci trochu jinak. TifAni totiž v dětství cosi prožila, cosi nepěkného… a bylo toho víc!

„Tohle je věc, kterou na New Yorku asi miluju nejvíc – nutí vás bojovat o své místo. Já bojovala. A klidně bych šla přes mrtvoly. Protože já chci žít v New Yorku, ať to stojí, co to stojí“

Zdroj.

Už od začátku knihy paní autorka naznačuje po troškách to „NĚCO“, takže jsem byla natěšená, co že to bude. Tipla jsem si dobře. Ono to bylo tak trochu jasné, co se asi tak mohlo stát, ale překvapilo mě, že to nebylo to nejhorší, ani zdaleka ne…
V příběhu nás Ani zavede do svojí současnosti v New Yorku a také postupně prozrazuje minulost ze střední školy, kdy jí bylo čtrnáct let.

„Mé skutečné vzdělávání začalo ráno druhého září roku dva tisíce jedna, kdy jsem nastoupila do prvního ročníku Bradleyho střední školy na filadelfském předměstí Bryn Mawr.“

Ve svém současném dospělém já jde Ani hlavně o to se co nejdříve vdát za svého prince. Nejde o peníze nebo alespoň ne hlavně o ně, i když pochopitelně jimi Ani nepohrdne v jakémkoliv množství. Jde hlavně o postavení a pocit bezpečí, který jí už od dětství tak moc chybí. Navzdory zajímavému myšlení dospělé Ani jsem více hltala její vzpomínky z dětství. Díky tomu jsem lépe pochopila, proč je taková arogantní snobka, proč tak uvažuje a co ji ovlivnilo. A pak samozřejmě ty věci, které se přihodily na střední škole a udělaly z oblíbené dívky zavrženou nulu… Ani to všechno vypráví tak nějak chladně a stylizuje se do role ženské s hroší kůží, ale pod povrchem je velice zranitelná a občas to probleskne na povrch. Četla jsem názory, že její myšlenky jsou místy nesympatické a jedovaté. Jsou. Jenže mně se její myšlenky číst líbily. Bavilo mě to, sedělo mi to. A ačkoliv bych si ji jako kamarádku vybrala jen těžko, jako knižní hrdinka byla fajn. Konečně po všech těch kladných princeznách s ryzím charakterem přišla holka, která byla tak trochu povrchní potvora. A navíc, kdyby byla sladká a milá, nejspíš by pro mě byla nedůvěryhodná. Proto myslím, že paní autorka její povahu vytvořila ideální k příběhu.

Zdroj.

Styl psaní paní Knollové se mi velice líbil. Dokázala mě chytit už na začátku čtení a zápletka, kterou vymyslela, byla sice velmi jednoduchá, ale vždy ve správný okamžik přišlo nějaké šokující odhalení nebo myšlenka hrdinky. Příběh tak ubíhal svižně a neměla jsem pocit nějakých vět navíc nebo hluchých míst, která by mě u čtení rušila a nudila. Psychologickou stránku své hrdinky a ostatních postav kolem ní měla paní autorka zmáknutou taky dobře. Jediný, kdo mi připadal nudný, byl Luke, snoubenec TifAni. Zato někteří její spolužáci ze střední byli zase akční až moc. Paní autorka dobře zachytila snahu puberťáků být populární za každou cenu – snahu těch dole škrábat se nahoru a to, jak toho ti nahoře dokážou využívat. Člověk si až říká, kde se to v lidech (dětech!) bere – tahle potřeba ubližovat a ponižovat. Co je to, co v nich odstartuje tu potřebu ublížit, odpovědět na násilí násilím?
Pak jsem se dověděla konečně TO. A od té chvíle jsem knihu hltala s otevřenou pusou :), protože to jsem tedy nečekala. Na samém konci mě Ani dokázala příjemně překvapit tím, jakou projevila sílu ve svém rozhodnutí a jakým způsobem se dokázala vypořádat se stínem minulosti, který jí svazoval.

Paní Knollová dokázala, že umí vytvořit zajímavé postavy v běžném, současném prostředí a dát jim neméně zajímavý životní příběh – neříkám lehký, ale zajímavý. Někde jsem četla informaci, že se inspirovala skutečnou událostí. Panebože! Snad ne, i když dnes se může dít opravdu cokoliv a děje se to. Jedná se o prvotinu a tak doufám, že si paní autorka podrží svoji úroveň a další kniha bude neméně dobrá a bude se zabývat nějakým dalším náročnějším tématem.

O knize se píše nesmírně těžko. Pokud nechci prozradit moc, musím říci jen málo a to pro knihu nejspíš nevyznělo tak dobře, jak by si zasloužila. Přes to ji mohu doporučit milovníkům psychologických románů a thrillerů. A taky těm, kteří snesou hrdinku, již do dokonalosti sladké princezny dost schází :). Ženy a mladé dívky, by si měly podobné příběhy číst určitě. Čistě pro jistotu. Neškodí vědět, co se taky může stát.


Za poskytnutí recenzní kopie moc děkuji Palmknihám. Pokud vás kniha zaujala a toužíte vědět, co že se to Ani stalo, koupíte knihu do vaší čtečky zde.


10 komentářů:

Dana řekl(a)...

Ačkoliv bych si knihu samotnou asi úplně nepřečetla, ta recenze je fakt pěkná. Líbí se mi, jakým způsobem jsi dokázala zmapovat osobnost hlavní hrdinky, aniž bys prozradila něco víc k ději. Píšeš vážně hezky. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji moc za přečtení a za chválu :) byla to fuška to nějak popsat a neprozradit nic zásadního :D

SeaBook řekl(a)...

Skvělá recenze! :)
Já pořád nevím, zda do ní jít.... ale láká mě dost :D

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Knížku mám doma a moc se na ni těším, i když nevím, kdy se k ní dostanu. taky mě nalákala Míša a tvoje recenze se mi též moc líbí :)

Podpatky v knihách řekl(a)...

Moc hezká recenze :) Mě knížka také láká, už po ní pokukuji dlouho :)

Nikolaoss řekl(a)...

Dámy, děkuji za přečtení a za komentáře :) určitě knihu zkuste, zklamané nebudete. Ráda si pak přečtu vaše názory.

Emma J. řekl(a)...

Zrovna mám tuhle knížku půjčenou z knihovny. Jsem na ní zvědavá.:)

Nikolaoss řekl(a)...

Taky zvažuji knihovnu. Jenže pak už bych se od těch knih vůbec neurvala :D možná až dočtu ty nepřečtené doma :) děkuji za komentář a přečtení.

Radka Z. řekl(a)...

Potěšilo mě, že tento článek nevydáváš za recenzi jako mnohé blogerky, které o skutečnou recenzi nedej bože v literárním časopise nikdy ani nezakoply :). Se čtením jsem teď trochu v útlumu kvůli škole, ale tohle zní jako dobrá kniha na oddech, na odvedení myšlenek jinam. Mám ráda tyhle postava - mrchy.

Nikolaoss řekl(a)...

Mám asi na název recenze tak trochu alergii :) paličatě trvám na tom, že moje články jsou pouze moje názory na danou knihu. Nějak se necítím kvalifikovaná posuzovat, jestli to recenze jsou, ale doufám, že se alespoň blížím :D a že je to pro někoho, kdo nad knihou uvažuje, přínosné. Děkuji za přečtení a za komentář.