9. 10. 2016

Když máte rádi tygříky


a nakonec si je ani nevyfotíte :) ... aneb výlet do Zoo...



Jednoho krásného dne můj drahý konečně podlehl mému naléhání a vyrazili jsme na výlet do Zoo. Musím říct, že po této návštěvě jeho nechuť k tomuto typu zábavy více chápu. V Zoo Liberec  se mi totiž spousta věcí líbila, ale bohužel se našly i takové, které se mi naopak nelíbily vůbec.


Do libereckého království zvířat nás přitáhli tygříci :) ty jsme nakonec neviděli, jen taťku bílého tygra, protože mamka tygrová si svoje koťátka pěkně střežila a schovávala je za povaleným stromem, ale zato jsme viděli nádherné lví duo, rozdováděné tučňáky a bohužel i několik ne tak spokojených zvířat. Jako je fajn, že zoo chová takový unikát, jako jsou bílí tygři a určitě nepochybuji o tom, že se o svoje zvířata starají profesionálně a za daných okolností nejlépe jak mohou. Jenže dva sloni na miniaturním prostoru, z nichž jeden už jen zíral do zdi a druhý prostě jen tak stál a taky ten tapír, který v ještě menším výběhu obíhal vydupané kolečko po nejdelší dráze, jakou mohl v té malé kuti absolvovat… ach jo, na to se nedívalo hezky. Bylo mi jich líto. Ano, zoo je malá, má málo prostoru, ale to asi člověka (město), který přijme odpovědnost za tolik zvířat, neomlouvá!


Abych jen nehaněla, tučňáci měli sice malý bazének, ale plavali si v něm s obrovským nadšením. Taktéž opicím pozornost davů nevadila a na tu jejich akrobacii na prolízkách bylo radost koukat. Lachtan vypadal taky spokojeně a nejlíp na tom byli pelikáni. Ti si totiž zabrali celý rybníček ve spodní části zoo.


Z pohledu návštěvníka je zoo krásně čistá a udržovaná. Všeho je dost, občerstvení, suvenýrů, místa k posezení i místo k vyřádění pro děti. Jen ten prostor pro zvířata, ten by chtělo nějak dořešit.



6 komentářů:

Radka Z. řekl(a)...

Pěkné fotky. Škoda, že to nevyšlo s těmi tygříky.
Pokud mají zvířata málo místa, je to určitě potíž, ale věřím tomu, že si to provozovatelé a zaměstnanci zoo uvědomují a snad už vymýšlí nějaké plány na rozšíření. Byla jsi v ZOO Lešná Zlín nebo ve Dvoře Králové? Tam mají zvířata dost prostoru a v Lešné je to tvořené jako biopark, takže výběhy jsou většinou oddělené jen příkopy a keři, bez mříží a skel, pokud to ne. Samozřejmě u všech zvířat to nejde :D

Nikolaoss řekl(a)...

Ani v jedné ze zoo, o kterých píšeš, jsem bohužel nebyla. Děkuji za doporučení, naplánuji si to na příští léto :) Ten typ zoo, jaké jsou tyto, se mi líbí. V Brně to tak mají taky, postupně tam předělávají výběhy a začíná to tam být příjemné, snad i pro zvířata :) Děkuji za komentář a přečtení článku.

Monis řekl(a)...

Pěkný report i fotky :-) Líbí se mi, že dokážeš být i kritická a uznat, že zvířata nemají dost prostoru a nejen juchat nad tím, jak jsou rozkošná :-) Právě kvůli tomu se nemůžu rozhodnout, jestli mám návštěvy zoologických zahrad ráda. Jasně, je super vidět zvířata, která u nás nežijí naživo, ale nadruhou stranu pak člověk vidí nějakého tvora, který prostě ve svém výběhu vypadá nešťastně a to se mi nelíbí. V Zoo Liberec jsem ještě nebyla, ale tygči jsou velké lákadlo :-D

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář a přečtení. Nerada někoho kritizuji, ale tady mi to opravdu vadilo. Ale zvířata rozkošná byla, to zase jo :)

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Moc ráda jezdím do ZOO. Letos jsme byli v Brně a v Děčíně. Liberec znám taky, ale už pár let jsme tam nebyli :) Krásná ZOO je i v Jihlavě. Příští rok bych se zase po letech chtěla podívat do Dvora Králové :)

Nikolaoss řekl(a)...

Já z těch řečených byla jen v Brně, Jihlavě a Liberci. Chtěla bych ještě do Prahy a do nějakého mořského světa :)