9. 9. 2016

Wicca


Autor: Cate Tiernanová
Rok vydání: 2013
Počet stran: 457
Nakladatel: CooBoo
Překlad: Dana Stuchlá



Anotace:

Šestnáctiletá americká středoškolačka Morgan Rowlandsová si o sobě odjakživa myslí, že je naprosto obyčejná, nepříliš hezká dívka. Když se ale do města, kde žije, přestěhuje a na její školu nastoupí o rok starší Cal Blaire, který zrychluje tep nejen jí, ale taky všem jejím spolužačkám, zjistí něco, co jí od základu změní život. Je čarodějka a pochází z prastarého, mocného čarodějnického rodu - stejně jako Cal. A její moc je skutečně obrovská, tak obrovská, že se ji potřebuje naučit ovládat. a Cal se ochotně nabídne, že jí s tím pomůže. Jenže Cal se líbí i její nejlepší kamarádce Bree, navíc její rodina vůbec nemá radost z toho, co o sobě zjistila. Jak si s tím vším Morgan poradí? A bude Cal opětovat její city?

Můj názor:

K této knize mě přitáhl především název slibující čarodějnické téma a pak taky samozřejmě hezká, jednoduchá obálka. Když jsem pak zjistila, že se nejedná o knihu o wiccanském náboženství, ale o román pro dívky, byla jsem zvědavá, co mi kniha nabídne a jaká bude, tak jsem ji koupila. A jaká byla?

V určitých ohledech naivní a dětská a hlavně jemně a nenásilně romantická. Taky dost wiccanská a v tomhle směru doslova nacpaná informacemi, i když jen povrchními. A hlavně hezky napsaná, takže se čte skoro sama. Prostě další úspěšný koník ze stáje CooBoo :).
Kniha je rozdělena na tři části, původně snad samostatné knihy, ale já je mám pěkně v jednom a s velmi pěknou obálkou. Kapitoly byly kraťoučké, což ještě více usnadnilo už tak ukrutně dobrou čtivost knihy.

Vypravěčkou je šestnáctiletá Morgan. Morgan je čarodějkou, dokonce z významné a mocné čarodějnické rodiny s dlouhou historií, ačkoliv to nejdříve vůbec netuší. Jednoho dne na střední školu kam chodí i ona nastoupí nový student, Cal, který je nejen hezký, ale také praktikující wiccan a tím, že založí ve škole nový coven, otevře pro Morgan bránu k jejímu čarodějnictví.

Měla jsem strach, že kniha bude možná dětská až moc, ale je napsaná tak šikovně, že potěší i starší, už trochu životem opotřebovanou dušičku. Vypráví o normální dívce, která postupně objevuje svoje čarodějnické schopnosti a lásku ke klukovi, který jí je nejen partnerem, ale i jakýmsi mentorem v čarodějnictví. Moc se mi líbily scény, ve kterých Morgan navštěvuje kouzelnický obchůdek v nedalekém městě. Z těchto částí textu koukalo zaujetí paní autorky pro wiccu a až taková hebká a snivá atmosféra, která v podobných obchůdcích bývá. Také setkávání Calova covenu bylo zajímavé a vzhledem k autorčině osobní zkušenosti s wiccou lze předpokládat, že to nějak tak podobně opravdu probíhá. Pochybuji totiž, že paní autorka v knize prozradila všechno :). Aby to hlavní hrdinka neměla až tak jednoduché zjistí, že byla adoptována a to rodinou křesťanů, kteří čarodějnictví popírají a bojí se ho, takže v tomto ohledu musí Morgan za svoji nově objevenou životní filosofii trochu zabojovat. Bohatě si to ale vynahradí při pátrání v čarodějnické historii a objevování příběhu vlastní rodiny a hlavně rodičů.

Zdroj: internet 

Paní autorka se také rozhodla dopřát nám klasický milostný trojúhelníček. Morgan a její nejlepší kamarádka se totiž obě zamilují do stejného kluka. V tomto příběhu to ale paní autorka zbytečně neprotahuje. Vysněný princ si vybere jednu z nich a to rychle, na druhou nedělá žádné cukrbliky a mezi dívkami to skončí tak, jak to v těchto případech bývá. Tento milostný záčmodrch tedy hodnotím jako podařený a uvěřitelný. Žádné zbytečné uvzdychané drama se nekoná. Styl psaní je poměrně hodně jednoduchý, ale ne hloupý. Příběh samotný není nikterak náročný, možná trochu předvídatelný, ale zaujme, baví a dobře se čte. Napínavou zápletku nepostrádá, i když v tomto není paní autorka moc inovativní, protože jde především o lásku a komplikace, které to působí mezi dvěma dívkami a také o přátelství a vztazích mezi lidmi. Všechno toto není nijak nadsazené, takže jsem neměla nejmenší problém uvěřit tomu, že se takto věci mohou dít. Sem tam se paní autorce do příběhu vloudí nějaká ta mírně klišátkovitě vyhlížející chvilka, ale román pro dívky snad ani bez toho napsat nejde. Při čtení mi to nijak nepřekáželo, takže to určitě nebylo tak strašné, jak by mohlo být :).

Kniha končí trochu divně. Jakoby měl následovat další díl, který nenásleduje a nedaří se mi dohledat ani v angličtině, což je škoda. Ráda bych četla dál, jak to bude s Morganiným covenem. A co ten konkurenční? Také by mě zajímalo, kdo že to v městečku páchá všechny ty nepravosti. Navíc se mi kniha opravdu příjemně četla a v takových sériích ráda pokračuji. Nezbývá tedy než doufat… pokud se v CooBoo neslitují a nehodí mi nějakou nápovědu :).


Pokud máte rádi čarodějnické romány a pohodovou četbu, určitě knihu zkuste. Seženete ji do dvou stovek novou, takže díru v peněžence neprovrtá a navíc vám dopřeje příjemné chvíle při čtení.

Zdroj: Internet

2 komentáře:

Lory Humble řekl(a)...

Tak knížka mě láká, ale zároveň jsem nějak na vážkách. Zní zajímavě a nejspíš se i dobře čte, ale já už mám teď přes léto vší té romantiky nějak plné zuby :D

Lory Humble

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář a přečtení :). Tahle je romantická tak nějak přijatelně. Nezdálo se mi to nějak přehnané, ale pokud bych chtěla něco romantiky zcela prostého, tuhle bych asi nezvolila :)