Rozcestník

15. 9. 2016

Rychle a bezbolestně


Autor: Markéta Dočekalová
Nakladatel: Grada
Počet stran: 301
Rok vydání: 2012



Anotace:

Žijeme v době, kdy všichni chtějí všechno rychle a bez námahy. Zhubnout pět kilo za týden, naučit se cizí jazyk za víkend nebo vystudovat práva za pár měsíců. Co byste však dělali vy, kdyby vám někdo nabídl, že cokoliv, co by jinak trvalo dlouho a stálo vás spoustu úsilí, můžete získat rychle, bezbolestně a prakticky okamžitě? Odolali byste takové nabídce?
Román rychle a bezbolestně vypráví příběh několika lidí, kteří neodolali. Příběh poněkud záhadný, ale přesto hluboce lidský a i přes svou mystičnost zrcadlící mnoho problémů současné doby.

Můj názor:

Knížku jsem vyhrála na blogu Svět mezi řádky při příležitosti blogových narozenin. Chtěla jsem ji hodně, protože mě dost lákala anotace a to jsem ještě netušila, jak rychle se do ní dokážu začíst. Trochu mi připomínala Kinga a jeho Nezbytně věci.

Robert Kodet, Lenka Drtilová, Jana Čejková s Maruškou, Naďa Poláková s Davidem Polákem, Pavel Váchal, Kateřina Radová, Filip Šimůnek, Tomáš, Libuše Laudátová a nakonec Nikol se svým otcem – jsou lidé, kteří se nejdříve vůbec neznají a nemají spolu nic společného, než jejich osudy spojí malý obchůdek s přáními a jedno obrovské neštěstí…

Majiteli obchůdku Rychle a bezbolestně jsou Nikol a její otec. Obchůdek je to maličký. Prakticky nic v něm není, jen sympatický starý pán – prodavač s půvabnou dcerou. Nabízí ovšem něco velmi zajímavého. Splnění jakéhokoliv přání. Dostanete cokoliv a dostanete to rychle, bezbolestně a bez nejmenší námahy. Chcete umět anglicky? Možno! Chcete hromadu peněz? Žádný problém! Jenže věc měla háček – smlouvu (s ďáblem?). Co zákazníci dostanou na jedné straně rychle a bezbolestně, zaplatí později nějakou jinou dlouhou a bolestivou anabází, rovnováha bude zachována ve smyslu něco za něco…

 Ti ostatní výše jmenovaní jsou zákazníci, kteří jednoho dne neodolali a z různých důvodů se rozhodli si přát různé věci. Paní autorka je všechny svedla dohromady v řemeslně skvěle zvládnutém příběhu, který nepostrádá myšlenku, lehké nadpřirozeno a ani poučení jak pro ně, tak pro čtenáře…

Do knihy jsem se začetla hodně rychle. Byla jsem zvědavá, jaké přání si kdo bude přát a se škodolibým potěšením jsem očekávala, čím za to zaplatí. Později mě škodolibost přešla  a většiny lidí v knize mi bylo spíš líto. Zdálo se mi, že utrpení některých bylo až neúměrné náročnosti jejich přání. Podobnost s Kingem záhy zmizela a kupodivu se mi tato kniha líbila více. Paní autorka se totiž daleko víc než popisům věnovala svým postavám, jejich osudům, životu a tomu, co se jim děje v hlavě. Postav bylo v knize opravdu hodně, protože krom těch hlavních stvořila paní Dočekalová i spoustu vedlejších postav. I přes ty davy se mi lidé v příběhu nepletli, paní autorka je totiž dokázala od sebe výrazně odlišit ať už jejich chováním, myšlením nebo životními osudy. Všechno toto bylo popsáno obrovsky věrohodně, životy postav a jejich problémy se lišily tak, jak se v životě odlišují běžně. I jejich přání byla dost různorodá. Někteří si přáli úplnou hloupost, protože tak úplně nevěřili tomu, že je celá ta věc s plněním přání opravdová. Někteří to mysleli dobře, jenže cesta do pekel bývá dlážděná dobrými úmysly a tady to platilo snad dvojnásob.

Paní autorka navíc v průběhu vyprávění naznačila, že existuje to jediné správné přání, jediná věc, kterou má člověk právo získat rychle a bezbolestně. Poměrně záhy jsem přišla na to, jaké přání to bude a kdo si ho bude přát. Dávalo to totiž dokonalý smysl, protože nic jiného než… a dost :) dál čtěte sami a dejte vědět, jestli vás to taky napadne :). Předčasné prozrazení pointy mi při čtení nijak nevadilo, protože osudy postav byly natolik barvitě a poutavě popsány, že jsem se u knihy nenudila a na konci mi až tak nezáleželo. A konec byl potom obrovský! I když mi to bylo jasné, stejně to na mě zapůsobilo, což nejspíš paní autorka zamýšlela.

Kniha Rychle a bezbolestně se tedy řadí k dalším knihám z domácích luhů a hájů, které mě nejen nezklamaly, ale dokázaly mě i příjemně překvapit svojí myšlenkou a čtivostí. Knihu můžu doporučit všem, kdo mají rádi příběhy z obyčejného života, vylepšené kapičkou tajemna a nějakým tím zázrakem.


Ještě jednou děkuji blogu Svět mezi řádky za uspořádání soutěže, díky níž se ke mně dostala tahle moc pěkná kniha. 


6 komentářů:

  1. Moc hezká recenze. Kniha vypadá zajímavě, asi by mě bavila. Připíšu si jí na seznam. :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Bylo to příjemné čtení. Děkuji za komentář a za přečtení :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá kniha. Sice jsem si říkala, že si s beletrií dám na chvíli pohov, ale možná udělám výjimku potvrzující pravidlo.
    x
    www.introvertnisvet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. To já si říkám pokaždé, ale nečíst nejde :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkná recenze a kniha je lákavá i pro mě, tak uvidíme jestli se k ní dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za komentář a přečtení. Kniha je lákavá :) poslední dobou mě naši domácí autoři nepřestávají překvapovat - v dobrém.

    OdpovědětVymazat