19. 7. 2016

Výběrové řízení - nej hrdinové z knížek


Dneska jsem se rozhodla pro nesmírně složitý a náročný čtenářský úkol. Vybrat mezi stovkami hrdinů knih ty svoje nej. Nejlepší, nejkrásnější, nejcharismatičtější, nejmužnější… prostě hrdiny příběhu, kde bych s hlavní ženskou postavou s chutí měnila místo jen kvůli němu.

Ani nemusím povídat, jak těžké to bylo a vůbec nepochybuji v tom, že tento článek bude mít časem pokračování. Oni totiž, hošani, neustále přibývají :) Vybrat těchto pár princů mě bohužel donutilo i k tomu některé úžasňáky jaksi vynechat, ať už proto, že jsem na ně zapomněla nebo prostě neprošli výběrovkou z jiného důvodu.

Přistupme tedy k vyhlašování vítězů:

Zdroj: internet

Hrdina série Rutshireské kroniky spisovatelky Jilly Cooperové. V prvním díle Jezdci, nesnesitelný arogantní, ale přitažlivý a neodolatelný mladík se v druhém díle promění v zamilovaného, vyzrálého dospělého muže. Arogance a nesnesitelnost je pryč a je z něj muž, jakého by chtěla každá :). Herec v seriálu nebyl úplně ten, koho bych si jako Ruperta představila, ale snesla jsem ho :)

Zdroj: internet

Kdo by neznal úžasného Rhetta, který byl osudovou láskou Scarlett O´Harové z knih Jih proti severu. Mezi námi děvčaty, to je prostě chlap jak má být. Silný, pohledný, vždycky si ví rady… no a bohatý, no :). A navíc ve filmu ho hrál mimo jiné i Timothy Dalton…

Zdroj: internet

Old Shatterhand, princ na… hm…  černém koni mých dětských let. Bohatý sice není, ale požadavek na silného hrdinu, který si ví vždy rady, splňuje do puntíku. Navíc vlastní i pevný charakter a sbírku superpevných zásad. A Lex Barker ho zahrál úplně dokonale.

Zdroj: internet

Komiks Vrána i film Vrána, má neuvěřitelně úžasného hlavního hrdinu. Moji oblibu navyšuje zejména jeho filmové ztvárnění – Brandon Lee, který při natáčení zemřel. Jeho postava je neskutečně charismatická, i když v podstatě nešťastná. Mstitel ze záhrobí bojuje s gangem grázlů, aby pomstil svoji smrt a smrt svojí milované. Komiks je literárním skvostem a film patří mezi moje nejoblíbenější. Vránu chtějí natáčet znova, ale (drazí filmaři) to nebude fungovat, protože Vrána je jen jedna.

Martin Kuffenbach

Bělovlasý asfalťák, člen elitního bojového komanda, vyléčený alkoholik a rozvratitel pekla s nepolevujícím „pokerface“ z knihy Štěpána Kopřivy Asfalt. Kuffy sice není prototyp dokonalého muže, spíš naopak, ale v knize je prostě úžasně vykreslený. No dobře, tak kdysi trochu chlastal a pracoval jako žoldák, ale nějaké ty pevné zásady se tam taky najdou :) Hrdina je bohužel bez portrétu a vlastních stránek :)

Zdroj: internet

Ehm, no tak Geralt, slavný bělovlasý zaklínač. Jeho podoba z nové hry je neskutečně sexy, přesně tak jsem si ho celou dobu představovala. Navíc, kdo by neobdivoval samotářského hrdinu, který zabíjí nestvůry. Opět zde máme pevné zásady a schopnost poradit si se vším. Když k tomu přidáme Geraltovu lehkou melancholii a osamělost v životě zaklínače – kdo by ho nechtěl domů, i kdyby měl zabíjet jen pavouky za botníkem :)

Zdroj: internet

Ruský dhampýrský bojovník, téměř polobůh, jak je popisován :). Opět prototyp silného chlapa, který si se vším poradí. A černovlasej… :) Ovšem ve filmu mi herec neseděl ani náhodou. Zato v knize, jéje :) normálně se přiznám, že jsem ho Rose skoro záviděla.

Zdroj: pinterest.com

Myslím, že k tomuto jménu nemusím dodávat už vůbec nic. Ačkoliv ve většině knih o Harrym  Potterovi vůbec jako hrdina a úžasňák nevypadal, nakonec jím prostě byl. Navíc to, jak ho ztvárnil charismatický Alan Rickman, jeho postavě jen dodalo na přitažlivosti. A mimochodem, autorka knihy mu nepřisoudila moc vábný vzhled, ale já ho prostě viděla vždy jako Rickmana.


Vypadá to, že se mi tu jasně profiluje, co v knize očekávám od muže – hlavního hrdiny. Osobní sílu, spolehlivost, čestnost a schopnost si poradit v každé situaci. Charisma a příjemný vzhled taky není na škodu. A hlavně – všichni jsou hrdiny knih, které prostě nejde přestat číst.


Jak jste na tom vy, dámy? Zapomněla jsem na někoho nebo máte favorita v mém výběru?


17 komentářů:

daramegan.cz řekl(a)...

Belikova beru i ja a jeste mi tam chybi Morfeus a Kaidan :D

Nikolaoss řekl(a)...

Tak tito muži ještě v mojí knihovně nebydlí. Odkud jsou? Ať to napravím :)

Fandom before blood řekl(a)...

Belikov byl v knížce super ♥, ale ten herec... bože, to zase něco naprosto úžasně po..... :D Jinak bych tam ještě přidala Damona z Upířích deníků, protože jednu dobu jsem ho fakt milovala, ať už to byl ten z knížky nebo úžasný Ian Somerhalder, která ho ztvárnil v seriálu. :D
Super článek!!

Nikolaoss řekl(a)...

Damon mi zatím uniká, i když už jsem o něm slyšela. Belikova jsem si taky představovala dost jinak a celkem mě film naštval kvůli tomu. Připadal mi takový moc buclatý a nedémonický... :)

Aires řekl(a)...

Dimitri, Severus a největší drsňák Geralt :) To jsou hrdinové :) Ještě bych přidala Drizzta, Temného elfa od R.A.Salvatore :) Skvělý článek :)

Nikolaoss řekl(a)...

Aááá, další hrdina do týmu, kterého neznám :) píšu pana autora do seznamu a mrknu po nějaké knize. Díky za komentář a přečtení.

Channach řekl(a)...

Severus a Rhet Buttler...a kde je pan Darcy? Za mě ještě Tamani z Křídel je kun*ák, co má šmrnc :-) A kapitán Hook v podání Once upon a Time.

Nikolaoss řekl(a)...

Pan Darcy propadl v předposledním kole, usoudila jsem, že by s ním mohla být nuda, ale jinak většinu bodů splňuje. Ostatní dva gentlemany neznám, takže znalosti doplním :) Děkuji za přečtení a za komentář.

Lory Humble řekl(a)...

Pěkný výběr. Za mě by ze zmiňovaných vedl asi Snape :)

Lory Humble

Nasťa řekl(a)...

To je vskutku zajímavý výběr, u mě by vedl Snape! :)

http://boook-planet.webnode.cz/

Nikolaoss řekl(a)...

Koukám, že drahý Severus bude mít nakonec nejvíce fanoušků :)

Lily řekl(a)...

Tak Severus a Geralt jednoznačně! I když na vrcholu stojí Aragorn, ten filmový hlavně ♥

Nikolaoss řekl(a)...

Ten filmový mi zrovna moc nesedl a vlastně ani ten knižní moc ne, ale statečný a s morálními zásadami rozhodně byl, to zase jo.

Alatriel řekl(a)...

Geralt je nej ♡ :-D
www.fantasyalatriel.blogspot.cz

Nikolaoss řekl(a)...

Ano, ano :) svoje místo mezi vyvolenými měl jisté :)

Alex řekl(a)...

Tyjo, znám jen dva z těch všech hrdinů :O Já mám ráda, když má hrdina své kouzlo - ať už je to charisma, humor, nebo naprostá poblázněnost hlavní hrdinkou (pokud to není nějaká "pipka").

Nikolaoss řekl(a)...

Nějaké takové kouzlo najdeš u všech mých "nej-áků" :)