7. 7. 2016

Rhett Buttler


Autor: Donald McCaig
Rok vydání: 2009
Nakladatel: Ikar
Překlad: Michaela Náhliková



Anotace:

Dlouho očekávaný román Rhett Buttler vychází z díla Margaret Mitchellové. Vznikal dvanáct let a představuje významnou událost pro miliony čtenářů Jihu proti Severu, jehož nadčasový příběh rozšiřuje a doplňuje. Donald McCaig zde mistrovsky zobrazuje život a dobu tajemného Rhetta Buttlera. Na počátku románu je Rhett svobodomyslný chlapec, který miluje močály a slapy v Low Country v Karolíně. Jeho nesmiřitelný otec však touží všechny ovládat, což vede k nesmírné tragedii. Rhettovýma očima čtenář může vnímat i další postavy: dceru dozorčího Belle Watlingovou, Rhettovu odvážnou  a rozhodnou sestru Rosemary, syna osvobozeného otroka Tunise Bonneaua, Rhettovy kamarády z dětství, kteří mu rozuměli lépe než kdo jiný, a v neposlední řadě Jacka Ravanela, lamače ženských srdcí. Je tu samozřejmě také Scarlett. Katie Scarlett O´Harová je tvrdohlavá a vášnivá žena, jejíž život je propojen s Rhettovým. Je mu podobná více, než by přiznala a miluje ho silněji, než kdy pochopí.

Můj názor:

Jiný úhel pohledu na moji milovanou knihu Jih proti Severu od Margaret Mitchelové už jsem četla. Bylo to pokračování Scarlett od Alexandry Ripleyové. Paní Ripleyová se svým stylem psaní hodně podobala paní Mitchelové a neodvážila se narušit nic, co bylo původní autorkou dáno – charaktery postav, jejich nastíněné životní osudy a podobně. Oproti tomu pan McCaig podobnou citlivostí moc netrpí. Občas změní nějaké jméno, vdá někoho, kdo nikdy vdaný nebyl a pořídí mu děti. Trochu mu chybí porozumění ženské duši, jako tomu bylo u předchozího ženského autorského dua. Možná o to více vynikají osudy Rhetta Buttlera od jeho mládí až po setkání se Scarlett, i když se kniha pochopitelně nevěnovala jen jemu a dokonce ani ne převážně jemu.

Jedno je ale nutné pochopit, kniha Rhett Buttler se nesmí srovnávat s předchozím dílem. Pohled pana autora je natolik odlišný, že by srovnávání ubíralo dílu na kvalitě a to si rozhodně nezaslouží. Je proto lepší brát ho jako samostatnou knihu a na původní dílo zapomenout. Pak je možné vychutnat si příběh o Rhettovi bez zklamání.

Vyprávění začíná v době, kdy byl Rhett ještě malý chlapec. Byl to paličák a měl příliš brzo na věci jiný názor než jeho otec, pravověrný Jižan. Otec se tedy s Rhettem nijak nemazlil, často byl k němu až nesmyslně krutý, až to vyvrcholilo tím, že byl Rhett vyhnán z domu. Že se pak plavil na lodích jako pirát a přišel ke svému jmění prazvláštním obchodováním a karbanem už je známo z předchozích knih :). Zde si ale přečteme, že věci nemusely být tak černobílé. Spolu s Rhettovými osudy sledujeme i život některých jeho přátel a sestry Rosemary a samozřejmě Scarlett, Melanie, Ashleyho a ostatních lidí z Claytonského okresu. Co se týká postav, kniha není pouze vykrádačkou slavné předlohy. Pan autor má své vlastní hrdiny, jejihž životům se věnuje.  Navzdory názvu se nezdá, že by Rhett byl hlavní postavou. Poznáme se blíže dokonce s Rhettovým otcem, který v předloze téměř nebyl, dozvíme se více o tom, kdo byla Belle Watlingová a jak to bylo s jejím synem a celkově více nahlédneme do života v Charlestonu a na válečných polích. Pan autor rozhodně umí napsat dobrou postavu a ač třeba Rosemary jsem v JaS neměla moc v lásce, tady byla jednou z mých oblíbených postav.

Vivien Leigh jako Scarlett O´Harová

K prožití se zde nabízejí i známé situace viděné trochu jinak než v původním díle. Scény mezi Rhettem a Scarlett byly malinko jiné než v původní předloze, ale rozhodně ne o tolik horší. Malinko více prostoru bylo věnováno období od jejich svatby do návratu do Atlanty a některých dalších okamžiků, které v původním díle nebyly. Obzvlášť emotivní byly také popisy osobních činů jednotlivých postav, hlavně mužů, protože tento úhel pohledu šel panu autorovi mnohem lépe. Válka v této knize vyznívala mnohem syrověji a strašněji, byla také sledována mnohem více zblízka. Například popis konce bitvy o Atlantu a útěk Scarlett a Rhetta byl úplně jiný zážitek než romantická záchrana milované ženy (i když Rhett to viděl právě jako tu záchranu :)) Konečně jsem také pochopila proč Rhett tolik miloval Scarlett – byl to přesně ten typ naprosto iracionální lásky, která může potkat kohokoliv :) a Rhetta, který byl jinak až nadpřirozeně dokonalý trochu polidštila. Nechci rozhodně tvrdit, že dílo se původní předloze vyrovná, je prostě jiné a pokud se nesrovnává, nebo aspoň ne moc, jedná se o moc pěkný příběh, kterému bych klidně i věřila a myslím, že by se mohl líbit i paní Mitchelové :).

Timothy Dalton jako Rhett Buttler.

A mimochodem, ve filmu byl pro mě mnohem lepší Rhett Timothy Dalton než Clark Gable a na obálce by se mi líbil daleko víc :). Máma prý zase raději Gablea, tak nevím :).

Clark Gable jako Rhett Buttler



9 komentářů:

Zdenka řekl(a)...

Ahoj. Moc hezká recenze. Knihu mám doma a už po ní pokukuji delší dobu. I díky tobě vím,že se mi bude líbit. :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Ahoj, děkuji za komentář :) přeji příjemné čtení a doufám, že kniha nezklame :)

Zdenka řekl(a)...

:-) uvidíme. Jinak já taky raději Daltona jako Rhetta. Zahrál ho v tom serálu moc dobře. A jen tak mimochodem. Všimla sis, že Sean Bean tam hraje pěknýho hajzlíka a že mu pak ty kladný role sednou víc?

Nikolaoss řekl(a)...

Hlavně jsem si všimla, že toho hajzlíka zahrál ukrutně dobře :) jak já mu přála špatný konec! Ale on hraje ve všem dobře, takže mě to vlastně ani nepřekvapuje :)

Zdenka řekl(a)...

Jj, tady byl fakt na zabití :-D Mě se strašně líbil ve filmu Equilibrium. Sice menší role, ale sedla mu.

Nikolaoss řekl(a)...

I ve Hře o trůny byl boží. Škoda, že nám tam moc dlouho nevydržel :)

Zdenka řekl(a)...

Hry já nesleduji, tak nemohu soudit.

Aires řekl(a)...

Moc pěkná recenze :) Nevěděla jsem,jestli se do knížky pustit nebo ne, ale šanci jí nakonec určitě dám :) Měj se krásně :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář. Pokud ji máš doma, šanci jí určitě dej. Bylo by škoda ji nepřečíst.