5. 5. 2016

Poslední království


Autor: Bernard Cornwell
Rok vydání: 2015
Nakladatel: BB/art
Překlad: Jana Svobodová



Anotace:

Anglický chlapec Uhtred se narodil v devátém století jako syn northumbrijského velmože. V deseti letech osiřel, upadl do zajetí a dánský válečník ho přijal za vlastního a naučil vikinským způsobům. Uhtredův osud je však nerozlučně spojen se západosaským králem Alfredem, jenž vládne jedinému anglickému království, které ještě odolává náporu Dánů. Uhtred dorůstá v bojích mezi Angličany a Dány a za střetů mezi křesťanstvím a pohanstvím. Dlouho si není jistý, ke které straně se věrně a natrvalo přidat, až ho krveprolití za jednoho zimního úsvitu přitáhne k Angličanům. Práh mužnosti překročí v okamžiku, kdy Dánové zahajují svůj dosud nejprudší útok na Alfredovo království. Sňatek jej připoutá ještě pevněji k Západním Sasům, a když se jeho žena a dítě ztratí v chaosu za dánského vpádu, musí se v bitvě na mořském pobřeží utkat s nejsilnějším z vikinských náčelníků. Tam také v hrůze střetnutí hradeb štítů poznává, komu se zaváže věrností a kam skutečně patří.
Poslední království zahajuje novou ságu z raně středověké Anglie, která barvitě líčí historii Alfreda Velikého a jeho nástupců na trůně. Na pozadí jejich osudů spřádá Bernard Cornwell příběh křížících se závazků a slibů věrnosti, zdráhavé lásky a nesmírného hrdinství. V Uhtredovi vytváří jednu ze svých nejzajímavějších a nejpůsobivějších heroických postav a dynamickým, vášněmi naplněným dějem Posledního království dosahuje jednoho z vrcholů své dosavadní bohaté tvorby.


Můj názor:

Na počátku byl seriál objevený omylem. Pak už byl jen krok k dohledání předlohy a mohla jsem se pustit do čtení příběhu Uthreda z Bebbanburgu. Obálku ani anotaci jsem tentokrát neřešila, protože jsem věděla, do čeho jdu a nemohla jsem se dočkat, až si román přečtu. A nebyla jsem zklamaná, naopak! Myslím, že kniha je dokonce v lecčem lepší než seriál.

Příběh se odehrává v tehdy nesjednocené Anglii za časů krále Alfréda Velikého. Anglie je rozdělena na několik království a je ještě plná pohanů, i když křesťanů už začíná být taky více než dost. Jednotlivá království jsou postupně napadána Dány (lidově Vikingy), kteří postupují od severu k jihu – k poslednímu anglickému království Wessexu.

Děj knihy začíná na severu v Northumbrii a vypráví jej malý chlapec, druhý syn vévody z Bebbanburgu, tehdy ještě známý jako Osbert. Jednoho dne připlouvají do Northumbrie dračí lodě s dobyvačnými Dány a Osbertův starší bratr zahyne. Osbert po něm dědí jméno Uthred i postavení nejstaršího syna a dědice a jako takový se musí naučit válčit a proto vyjíždí s otcem do bitvy, kterou svolal král proti Dánům. Angličané jsou v bitvě poraženi a Uthred se dostává do vikinského zajetí. Dánský válečník a jarl Ragnar se ho ujme a vychovává jej jako vlastního syna, jako válečníka.

Jednoznačným kladem této knihy je jednoduchý jazyk a nekomplikovaně vyprávěný děj. Snadno jsem uvěřila, že příběh vypráví opravdový Uthred – ne moc vzdělaný válečník, pro kterého boj znamenal více než většina ostatních věcí. Život pro něj měl jednoduchá pravidla. Hlavní bylo – bojuj, abys přežil! Moc si nekomplikoval den přemýšlením o náboženství nebo vzdělání a přesto nebyl hlupák, měl něco, co bychom asi nazvali selským rozumem.

Jarl Ragnar byl velmi obdivuhodnou postavou, stejně jako král Alféd, i když každý trochu jiným způsobem. Jarla by někdo možná nazval nevzdělaným divochem, ale přes to byl velmi zásadovou a „rovnou“ osobností, která se řídila válečnickou ctí. Alfréd – oproti Ragnarovi vzdělaný a sečtělý muž, se podle mého názoru zbytečně týral náboženstvím, ale byl obratným politikem a znalcem lidí. Z postav celkově jsem si více oblíbila Dány. Ať už se jednalo o válečníka Ubbu, čaroděje Storriho nebo válečníka Guthruna, byla pro mě příjemnější jejich společnost, a jejich životní styl mi přišel více svobodný a nesvázaný křesťanskými pravidly. Jediná další postava, kterou jsem měla ráda z křesťanů, byl rytíř Leofric, jenže ten byl od nátury taky takový pohanský typ :). K tomu se mi před očima promítali herci v seriálu a ti byli opravdu skvěle vybraní!

Pan Cornwall v knize předkládá přesvědčivý obraz tehdejší společnosti a stylu života a jeho postavy jsou velice čtivé a uvěřitelné. Není těžké oblíbit si hrdiny a mračit se na padouchy a křiváky. Ti mají pro své nečestné jednání jasně pochopitelné důvody, i když většinou jen vycházející z ješitnosti, ziskuchtivosti nebo prostě z lidské nátury. Příběh v žádné ze svých částí nenudí a nezadrhává, nejsou žádné pomalé rozjezdy a chvíle, kdy máte chuť knihu odložit. Nad to jako bonus, pojednává o historickém období, o kterém toho zatím mnoho nevím.

Na knize se mi také líbilo, že neodsoudila žádný ze způsobů života. Pan autor podal křesťanství i pohanství jako rovnocenná náboženství. Pochopitelně, že se obě skupiny neměly v lásce, jenže tak už to prostě na světě chodí. Křesťané bojovali za svého Boha a svoji zem a Dánové za území. Díky postavě Uthreda jsem postupně poznala oba tyto životy – jak v křesťanském, tak v pohanském stylu.

Tuto sérii jen tak z hledáčku nepustím. Na přečtení čeká ještě dalších sedm dílů!


Další knihy v sérii:

Bledý jezdec
Páni severu
Píseň meče
Hořící země
Smrt králů
Pohanský pán
Prázdný trůn

seriálový Uthred z Bebbanburgu


8 komentářů:

ζωή řekl(a)...

Vôbec som netušila, že Posledné kráľovstvo je podľa knihy! 0.0
Pravdepodobne to na začiatku alebo na konci v titulkách bežalo, ale ja ignorant som si to vôbec nevšimla.
Posledné kráľovstvo som začala sledovať, keď som sa stala posadnutá seriálom Vikingovia. Povedala som si, že Severanov nikdy nie je dosť :D
Úplne si ma na tú knihu navnadila, čiže super recenzia.

Knižní Bandita řekl(a)...

Tyjo, koukám, že máš na knihu přesně opačný názor než já. Mně se nelíbila skoro vůbec :( i tak jsem jí tedy dočetl, hlavně kvůli bitvám, ty jsou popsány fakt suprově. Ale mrzelo mě, že postavy neměly skoro žándou hloubku. Jako jediná trochu rozvinutá se mi vybavuje Alfréd.

Jinak pěkná recenze :)

Unknown řekl(a)...

Tento žánr já moc nečtu, ale recenze se ti povedla :-)

Aires řekl(a)...

O knížce i o seriálu slyším poprvé :) Ale hned jsi mě nalákala, vypadá to moc dobře :) Oni takové seriály objevené omylem jsou nejlepší :) Určitě se co nejdříve na něj podívám a po knížce také :) Děkuji za tip :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji všem za komentáře :)
Já jsem přišla na to, že je to podle knihy až u posledního dílu série, takže všímavá taky moc nejsem :) pak jsem samozřejmě musela knížku hned mít :).
Postavy se mi zdály v pořádku, ale možná je to tím, že jsem viděla nejdříve seriál, takže mě to při čtení dost ovlivnilo.

Maddie Fiedler řekl(a)...

Název ani obálka mi bohužel nic neříkají. Historická beletrie taky není můj oblíbený žánr, ale Poslední království mě po přečtení recenze vážně zaujalo! :)

Nikolaoss řekl(a)...

Tak zkus nejdříve seriál a uvidíš, jestli ti to sedne :)
Děkuji za komentář.

Eliška - Věnováno knihám řekl(a)...

To vypadá hodně dobře, díky za tip, mám ráda příběhy z Anglie ať už historické nebo novodobé. :)