9. 5. 2016

Láska podle Shakespeara


... kdo opravdu miloval jinak, než na první pohled...  (Jak se vám líbí, 3.5)

Autor: Georgina Guthrie
Rok vydání: 2016
Nakladatel: Grada
Překlad: Kristýna Vítková



Anotace:

"Milovat, či nemilovat svou studentku, to je, oč tu běží... "
I v 21. století může na univerzitě vzkvétat zakázaná láska jako ze Shakespearova dramatu. Aubrey Priceové začíná poslední semestr jejího bakalářského studia na torontské universitě. zdá se, že už brzy v poklidu dokončí svá studia Shakespearových děl. Pak se ale na katedře objeví nový asistent daniel a Aubrey se do něj zamiluje. Ani jemu není chytrá, vtipná a nezávislá dívka lhostejná. Ale je tu přísný zákaz vztahů mezi učitelem a studentkou na univerzitě, fakt, že je daniel děkanovým synem, a také jeho temné tajemství z minulosti...

Můj názor:

Už vás někdy posedla neodolatelná chuť na nějakou romanťárnu, kterou jste ještě nečetli? Mě zrovna teď a proto vyhrála první místo v pořadníku knih k přečtení zrovna tahle. Nejspíš tomu pomohl i pan Shakespeare v názvu knihy a nenápadné upozornění na moderního Romea a Julii. Obálka je také vcelku přitažlivá a ke knize se hodí. Prostě samá pozitiva, a teď už pojďme na ni:

Od knihy jsem od počátku očekávala jediné – ničím nerušenou romantiku, bez detailních erotických scének (více či méně čuňačinkových), které jsou v současnosti nacpané skoro v každé knize. A blesk zalíbení z čistého nebe lásky udeřil už v první kapitole. Paní autorka se rozhodla nic nezdržovat, protože my stejně víme, jak to bude… a ona ví, že my víme :).

Aubrey je studentkou vysoké školy a také asistentkou v děkanské kanceláři. Od začátku působila jako intelektuálka, které na studiu a výsledcích záleží a chováním spíš jako středoškolačka. Zdá se, že je poměrně hezká a žádoucí holka. Škoda že nebyla trochu víc živá a méně upjatá, ale co se mi na ní líbilo – nebyla to žádná hloupoučká nanynka, co by se sebou nechala vláčet z rohu do rohu, za tohle rozhodně sbírá paní autorka body navíc. O panu úžasňákovi víme od začátku toto: jmenuje se Daniel, obléká se na styl vagus, na osobní zevnějšek tedy moc nedbá (pozor, první dojmy mohou klamat:)), má ty nejmodřejší modré oči, je krásný a neskutečně přitažlivý… a Aubrey mu pořád kouká na zadek :). A já ho nemám ráda a ani ji. Což mě trochu mrzí, protože v tomto typu příběhu ráda fandím hlavním hrdinům (raději jsem měla postavu Penny – snoubenky Danielova bratra a Matta – spolubydlícího Aubrey).

Tito dva, tedy Daniel a Aubrey, na sebe narazí na semináři, který se týká Shakespeara – Aubrey ho navštěvuje jako posluchač a Daniel je asistent profesora. Vzhledem k tomu, že vztahy mezi učitelem a žákem přísně se zapovídají, je jasné, že jejich vzájemný vztah bude komplikovaný. Otázka ovšem je, kolik z těch problémů si přivodili sami :), ale nakonec vše dobře dopadne dle scénáře - chtějí se, mají se, hádají se, usmíří se. Toto je klasika a ve většině romantických příběhů se to nemění. V průběhu čtení mě hodně překvapovalo, proč se Daniel tak urputně brání vztahu s Aubrey. Ono kdyby se chtělo, tak by to přece nějak utajit šlo. Podle jeho chování mi nijak zásadový nepřipadal, takže tohle v tom nebylo. Zdálo se, že Daniel má z minulosti nějaké tajemství a podle toho, co bylo na začátku naznačeno, jsem tak trochu tušila, oč by mohlo jít. Na konci se „To“ pochopitelně provalí a Danielovo jednání je pak o něco více pochopitelné. Jinak ve mně jejich vztah nechával spíše neutrální pocity, moc mi nezáleželo na tom, jestli spolu nakonec budou nebo ne.

Každá kapitola je uvedená úryvkem ze Shakespearova díla, což se mi moc líbilo a rozhodně mám díky tomu chuť si od Mistra Shakespeara něco přečíst. Tento malý citátek vždy souvisel s děním v další kapitole. Styl psaní je hodně jednoduchý, nijak oslnivý a reakce hrdinky Aubrey (která příběh vypráví) na pana Úžasňáka místy mírně úsměvné :) ne že bych nevěřila na lásku na první pohled… ale jo, proč ne. Zápletka se zpočátku také jevila jako poměrně plytká záležitost, ale dokonalou konstrukci příběhu čtenář určitě nehledá v knihách tohoto typu. Teď při zpětné rekapitulaci se mi trochu zdá, že romantika a nenaplněná vášeň byla možná trochu přehnaná až místy hůře uvěřitelná, ale při čtení mi to tak nepřipadalo a rozhodně mě to bavilo číst a užila jsem si to. Líbily se mi scény ze semináře, kde studenti a především Aubrey živě diskutovala s Danielem o rozboru Shakespearových děl a některé myšlenky, které zde zazněly, byly zajímavé.

Co mi trochu unikalo, bylo přirovnání příběhu k příběhu Romea a Julie. To bylo opravdu hodně mimo a jak kvalitou příběhu, tak dějem jako srovnání jablek a hrušek – obojí ovoce, ale z rozdílného stromu:). Kniha byla opravdu velice nenáročné čtení, ale pro ty, kteří si rádi odpočinou u jednoduchého příběhu, který ničím nepřekvapí, to bude to pravé, a i když znám lepší romantické příběhy, musím říci, že jsem od knihy dostala přesně to, co jsem očekávala. Nelituji času stráveného s ní, ale nejsem si jistá, že budu číst druhý díl.


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Palmknihám. Pokud vás knížka zaujala, můžete ji zakoupit zde.

12 komentářů:

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Pěkně napsaná recenze, líbí se mi :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za pochvalu a komentář :)

Spisy jedné knihomolky řekl(a)...

Skvělá recenze, která se mi hodila, zrovna jsem o knize přemýšlela. ;-)

Unknown řekl(a)...

Moc pěkná recenze. I já se těším na další díl :-)
Přeji pěkný den.

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji všem za komentáře a za pochvalu a hlavně za přečtení :)

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Hezká recenze :) Lásku podle Shakespeara bych si ráda přečetla taky.
https://bookeers.blogspot.cz/

Nikolaoss řekl(a)...

Nebyla špatná :) i když jsem možná očekávala něco malinko více romeovsky-juliovského :)

Janet Sonrisa řekl(a)...

Podle anotace nevypadá ta knížka špatně, kouknu se jestli je u nás k zapůjčení v knihovně, moc ráda bych si ji přečtla, děkuji za tip :)

Měj se v lásce,
Janet S. ( http://janetsonrisa.blogspot.com/ )

Nikolaoss řekl(a)...

Není špatná, je to taková příjemná oddechovka.
Děkuji za komentář :)

Pavlína ze Za listem list řekl(a)...

Dlouho jsem vyhlížela někoho, kdo je schopen napsat recenzi, která mě zaujme a kterou mě bude bavit číst, bude čtivá, obsahově hodnotná. A právě u tebe jsem takové našla, díky za to. :-) Teď jsem si jich pár pročetla a super.
Nad touto knihou už nějakou dobu přemýšlím, ale zatím jsem se k ní nepropracovala... S ohledem na to, co píšeš v závěrečném odstavci si nejsem úplně jistá, že přijde na řadu brzy, ale každopádně ji vedu v patrnosti. :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Teda :) děkuji za chválu a za přečtení. Pokud se do knihy pustíš, tak ať se líbí.