20. 5. 2016

Asfalt - audiokniha



Autor: Štěpán Kopřiva
Délka nahrávky: 30 hodin 6 minut (2.CD)
Vydal: Walker.Volf
Čte: Ludvík Král



Anotace:

Žoldáci neumírají. Žoldáci odcházejí do pekla... Po příchodu Kuffenbachova speciálního komanda do hlubin inferna Peklo teprve poznává, co to je pravé peklo. Pět žoldáků se rozhodne zatočit s celou Satanovou říší, a dělají to tak krvavě, že i ďáblové jsou šokováni brutalitou cynických zabijáků. Peklo vyrábí z lidí asfalt, a nechtějte vědět co vyrábějí z pekelníků naši antihrdinové. Anebo vlastně - chtějte to vědět!

Můj názor:

Vzhledem k tomu, že knihu Asfalt od Štěpána Kopřivy považuji za absolutní mistrovskou pecku, musela jsem prostě mít i audioknihu. Poslouchat audioknihu byl stejně dobrý zážitek, jako číst knížku, takže těžko říci, čemu dát přednost. To už je ostatně na vás :). Článek o knize najdete zde a na audioknihu se pojďme mrknout teď.

Vzhledem k tomu, že článek o knize jsem už psala, vezmu děj jen tak stručně: partička bývalých žoldáků v pekle ukáže čertům a démonům, že do té doby vůbec netušili, co peklo je. Nádherné a perfektně promyšlené Kopřivovo peklo obrátí doslova vzhůru nohama a vy jim budete nahlas fandit! Když se teda zrovna nebudete dusit smíchy :). Při popisu jejich strastiplné cesty peklem od „dušovodu“ k Luciferovu výtahu není nouze o dost drastické, krvavé, ale i humorné situace. Hoši jdou do bitvy tak, jak jsou zvyklí – naplno a i když jim chybí obvyklá výzbroj elitního komanda, dokážou si poradit. Kuffenbach se ozbrojí svým ledovým klidem, Vorošilov ostře broušenou polní lopatkou a ostatní poberou, co z mrtvých démonů odpadne. Za nimi zůstává zkáza, jakou peklo nepoznalo a na konci už je rozvrat pekla absolutní.

Kopřivovu dokonalému textu propůjčil hlas Ludvík Král a rozhodně se jednalo o přidanou hodnotu. Pan Král si příběh vyloženě vychutnává, čte plynule, bez přeřeků . K tomuto typu příběhu byl skvělou volbou a nijak mě svým přednesem nerušil ani neotrávil. A vzhledem k tomu, jak mám knihu ráda, by mě jakýkoliv přehmat ve volbě „hlasu“ nepotěšil. Další přidaná hodnota je ve značení kapitol římskými číslicemi – neškodí zopakovat :D. Miloučký čertík na obalu audioknihy je stejný, jako u knížky, což se mi taky líbí. Každopádně souhlasím s tím, že kniha je 18+ , protože pan Kopřiva si rozhodně servítky nebral, knihu to sice ozvláštní, ale určitě to není moc vhodné pro mladší ročníky a něžným duším se to nejspíš také líbit nebude.


 Pokud máte rádi pořádnou a vtipnou drasťárnu, kde se uplatnil úžasně fantastický a přitom děsivě (možná, i když spíš doufám, že ne :)) reálný svět pekla, ponořte se směle hluboko do Asfaltu. 

8 komentářů:

Fiadh řekl(a)...

Na Asfalt jsem pár recenzí četla a zatím jsem se nerozhodla, jestli to pro moji jemnou, cynickou dušičku bude to pravé ořechové. Nicméně po tvé recenzi na audioknihu se po ní nejspíš podívám. Za zkoušku nic nedám :)
fiamorisrunning.blogspot.cz

Nikolaoss řekl(a)...

Zkus ji, třeba tě překvapí :) děkuji za komentář.

Lory Humble řekl(a)...

S tímhle dílem se setkávám asi prvně, ale musím říci, že mě docela zaujalo. Jedinou trablí je, že já osobně moc nejsem na audioknihy - celkem se jich bojím - ale třeba konečně nastal pravý čas zkusit něco nového :)

Lory Humble

Nikolaoss řekl(a)...

Je to i jako knížka :) a audioknihy jsou dobré k něčemu, třeba k uklízení, vaření nebo cvičení, takže bych se toho nebála.
Děkuji za komentář :)

Wolf Draven řekl(a)...

Vypadá to zajímavě, už jsem na knihu narazila několikrát, ale láká mě i audio :) Možná tomu dám šanci ;)

Nikolaoss řekl(a)...

Pokud nemáš slabší žaludek, tak jí šanci dej :) Nobelovku za ni sice pan autor nedostane, ale jako oddechovka je úžasná :)
Děkuji za komentář.

Valounek řekl(a)...

Třicet hodin mi už přijde na audioknihu skoro moc. :) Ale záleží na tématu. :) Mě třeba baví audioknihy o osobním rozvoji a podnikání, protože mě to rozvíjí a pomáhá mi to... kupodivu... v podnikání. :) Naopak jsem teď úplně utekla z klasické beletrie. :) No uvidíme, třeba ji zkusím. Jak říkáte, jestli je to fajn oddechovka, tak to přesně v téhle době potřebuju. :)

Nikolaoss řekl(a)...

Je parádní. Ani nevíte, že je to dlouhé :) Jen na tuhle dobu trochu masakr. Záleží na Vašich preferencích :)