14. 4. 2016

Stalker


Autor: Lars Kepler
Délka nahrávky: 17 hodin 4 minuty
Vydal: One Hot Book
Čte: Pavel Rímský




Anotace:

Policie obdrží video snímající tajně ženu za oknem, jak si obléká punčocháče. Objekt slídila se druhý den stane obětí krvavé vraždy. Krutost činu dovede vyšetřovatele k pastorovi Rockymu Kyrklundovi, který byl před devíti lety odsouzen za brutální zabití k nařízené psychiatrické péči. Domnělý viník se však ke spáchání násilí nedoznal, neboť si z události nic nepamatuje kvůli poškození mozku, které utrpěl při autonehodě. Zatímco Rocky dosud pobývá na uzavřeném oddělení, je na cestě další nahrávka. Nikdo nechápe, co se děje, ale komisařka Margot Silvermanová je přesvědčená, že se jedná o sériového vraha.

Můj názor:

Poslední dobou často poslouchám audioknihy jako doplněk k jakékoliv práci, vaření nebo cvičení. Rozhodla jsem se proto přidat názory i na tento typ „knih“ :) Bohužel pro mě má poslouchání knih jednu negativní věc a to, že se občas přistihnu, že nevnímám čtení a musím si nějakou kapitolu pustit znovu, aby mi nic neuteklo. Toto se jako problém ukazuje především u thrillerů typu Stalker, na který bude i tento názor, kde je důležité vnímat vše kvůli zápletce příběhu.

Nejdříve chci vyzdvihnout výběr pana Pavla Rímského, který příběh čte. Má velice příjemný hlas a pro tento typ příběhu se přesně hodí. Kniha je načtena pěkně, plynule, pan Rímský se nijak nepitvoří, nesnaží se měnit hlasy, jen v napínavých situacích je jeho čtení jaksi naléhavější a dobře zdůrazní dramatičnost situace. Každá kapitola začíná krátkou klavírní znělkou, která ale nepůsobí nijak rušivě, spíš je vhodně zvolená a dobře doplňuje jak knihu, tak hlas pana Rímského. Postupem času a se vzrůstáním napínavosti děje se stávají napínavějšími i tyto znělky, přidají se bubny a další nástroje a je to fajn. Příběh je členěn do kratších, zhruba čtvrthodinových kapitol.

Na policejní stanici jednoho dne dorazí video z youtube. Na videu je zachycena žena u sebe doma v pokoji, která netuší, že ji někdo natáčí. Tato žena je vzápětí nalezena mrtvá a rozjíždí se kolotoč pátrání. A dorazí další video…
Popisy videí je možnost zažít z pohledu vyšetřovatelů a z pohledu obětí. Z pohledu policistů to bylo dost dramatické, protože celou dobu víte, že ta, na kterou se dívají, už je mrtvá nebo velmi brzo bude a vůbec ne lehce zabitá. Vrah si počíná dost brutálně, bodá do obětí, co mu síly stačí. Po té, co svoji oběť brutálně ubodá, naaranžuje její ruku – u každé oběti jinak, na ústa, na ucho atd. Ovšem z pohledu obětí to bylo mnohem horší, protože po šmírování následovala vražda. Celé to bylo neskutečně třeskutě napínavé - to šmírování, napětí, kdy už oběť tušila, že v domě někdo je...

Musím říct, že v průběhu poslechu jsem si vynašla hned tři podezřelé a vážně jsem si nebyla jistá, kdo by to tak mohl být. V jednu chvíli jsem dokonce podezřívala snad všechny mužské, kteří v knize vystupují :) to se mi na knize líbilo. Mám ráda, když do poslední chvíle nemám jistotu, kdo je vrahem. Po dlouhé době, kdy policie tápe, se objeví něco, co všechny oběti spojuje, mně přibude nový podezřelý a několik jich odpadne. A nakonec, když se dozvím, kdo je vrahem… tak to bych neřekla nikdy. Do poslední chvíle nevím, domýšlím si, kombinuji důkazy a nakonec se nestačím divit :) … a taky už nikdy nezapomenu zatáhnout závěsy.

Nejoblíbenější postavou se pro mě stal neoficiální vyšetřovatel Joona Linna. Také jsem fandila psychologovi Erikovi a jeho slepé učitelce klavíru Jackie. Celkem protivná mi byla policistka Margot, která byla v týmu vyšetřovatelů. Ona za to nejspíš nemohla, jen mi prostě vadí, když autor zatáhne do vyšetřování brutálních sériových vražd těhotnou ženu, navíc už „hodně“ těhotnou. Mám pocit, že to nějak nejde dohromady (ve filmu Fargo mi to taky vadilo).


V půlce už jsem litovala, že nečtu knížku :) přece jen při četbě je zážitek hlubší a příběh se jaksi více dostane pod kůži než při poslechu. Celkově ale tuto audioknihu hodnotím jako dobrou investici. A příště si od autorského manželského páru pořídím něco v papíru :).


6 komentářů:

Kristýna, The Book Talk Blog řekl(a)...

Moc povedená recenze! (Přijde mi, že na audio se píší recenze mnohem obtížněji, než na knihu, takže klobou dolů.) Díky panu Rímskému mě audiokniha hned láká. Ale raději si knihu nejdříve přečtu - ráda poslouchám ty knihy, které jsem už přelouskala. Důvod to má prostý - stejně jako Ty u audia občas ztrácím koncentraci. Poslouchat již přečtené tento problém eliminuje a zároveň to vnáší do mého vnímání knihy trochu jinou dimenzi :) A třeba se časem posluchačsky propracuju k větší pozornosti a začnu si pouštět i ty knihy, které neznám. Díky za moc hezký příspěvek a už se těším na nový :) Přeji krásný večer :)

Nikolaoss řekl(a)...

Děkuji za komentář :)
S tou obtížností psaní máš pravdu. Přečtené věci se poslouchají mnohem lépe a dá se hodně domyslet. Stalkera se mi nechtělo číst, tak jsem zvolila audioknihu a šlo to. Ale teď poslouchám Mycelium, a to jde podstatně hůř.
Hezký den :)

Unknown řekl(a)...

Moc pěkná recenze :-) U mě vedou papírové knihy, nejsem si jistá jestli bych se u audio nahrávky soustředila a neusnula. Možná budu muset někdy něco také zkusit :-)
Přeji ti pěkný víkend.

Nikolaoss řekl(a)...

Taky raději čtu, ale při vaření, cvičení nebo u práce na počítači se audiokniha hodí :)
Děkuji za komentář a také přeji hezký víkend.

Šárka Fofoňková řekl(a)...

Já bych ráda poslouchala audio, ale nedokážu se soustředit. Pouštím si jen to, co mám už načtené.
Moc pěkná recenze. Tento týden jsem si Stalkera - tedy klasickou knihu taky pořídila, ale ještě se musím propracovat díly před ním :)
Hezký víkend :)

Nikolaoss řekl(a)...

Díly před ním také zvažuju a rozhodně dám tentokrát přednost papíru. Přece jen thrillery si takto více užiju.
Díky za komentář a hezký víkend :)