20. 4. 2016

Moravská zemská knihovna v Brně - exkurze


Budova MZK - zdroj innternet

V pondělí jsem se ocitla na akci, o které jsem se dozvěděla úplnou náhodou na FCB. A sice na exkurzi v Moravské zemské knihovně v Brně. Vždycky jsem se chtěla podívat v knihovně do prostor, kam běžně návštěvníci nechodí a tady se mi to konečně splnilo! Navíc se nám věnovali opravdu příjemní lidé, takže ty tři hodiny utekly ani nevím jak :).

Sraz jsme měli na vrátnici knihovny a hned potom nás odvedla paní průvodkyně do konferenční místnosti v přízemí, kde nás stručně seznámila s historií a funkcí Moravské zemské knihovny:
Dověděli jsme se, kdy byla knihovna založena a jakými cestami se dostala do současné moderní budovy. Knihovna má takzvané právo povinného výtisku, to znamená, že všechno, co v České republice vyjde tiskem, musí být v jednom exempláři uloženo v knihovně, nakladatelé musí tento výtisk odevzdat zdarma a knihovna má povinnost výtisk uchovat. Když říkám všechno, myslím všechno - od knih, vědeckých publikací až po noviny a časopisy a to i ty naprosto „hloupé“. Všechno! Uchovávají více než čtyři miliony knih! V knihovně můžete najít většinu literatury vydané po roce 1935. Více z historie knihovny najdete zde.

zdroj: internet


Po úvodních slovech následovala prohlídka budovy. Pár informací o architektuře budovy, se nám dostalo v sedmém patře s nádherným výhledem na Brno. Například, jestlipak víte, proč jsou chodby v knihovně vlnité a oblé? Protože šlo o zdůraznění ideje, že cesta informací k člověku nemusí být vždy rovná a přímá. Taky už víme, že ne všechny moderní zlepšováky musí být nutně stoprocentně praktickou záležitostí :). Pokračovali jsme v ředitelské části v zasedací místnosti, kde je umístěn základní kámen knihovny – mimochodem je kámen umístěn kupodivu v sedmém patře, ale ředitel by asi jen těžko chtěl schůzovat ve sklepení :). Také jsme se dozvěděli něco dalšího o knihovnách v Brně a v republice a pak nás paní průvodkyně předala kolegyni ve skladu časopisů a novin. Tady nám paní ukázala jedny z nejstarších novin v republice, vyvázané v obrovských knihách. Dokonce jsme dostali do ruky knihu z roku 1756! Byla úžasná, nádherný pevný a silný papír, krásný zřetelný tisk i po těch letech! Ukázali nám mikrofiše, na kterých se dokumenty digitalizují a spoustu dalších věcí.

zdroj: internet

Pak jsme přešli dolů do výpůjční části knihovny a zde nás zavedli do skladu knih, mezi obrovské, vysoké a nacpané regály do mínus prvního a mínus druhého patra. Dozvěděli jsme se něco o systému ukládání knih – houby žánry, formát knihy je důležitý. Protože tady se ukrutánsky moc šetří místem. Něco málo jsme zvěděli i o způsobu vyhledávání, což mi stejně nejde do hlavy, jak se tu kdo vyzná, ale zjevně to chce trochu cviku a jde to a v mínus druhém patře došlo i na informace o úklidu knihovny a inventarizaci. Všude se pochopitelně šetří místem, takže u nejstarších děl, která se už moc nepůjčují a jsou uložena v mínus druhém, je systém posuvných regálů, aby nemusely být uličky a vešlo se tak opravdu maximální množství knih. Je zde stálých 18°C a žádné denní světlo. Průvodci nám trpělivě odpovídali na všechny otázky a prohlídka byla opravdu zajímavá.

zdroj: internet

Na závěr, opět v konferenční místnosti jsme shlédli krátký film o historii knihovny. A pak se s námi naše průvodkyně rozloučila s pozváním na další akce – děkuji, přijdu stoprocentně!

Mimochodem jsem se také dozvěděla o zajímavé záležitosti, která mi dosud unikala. Existuje služba na stránkách www.ptejteseknihovny.cz , kde můžete položit knihovnám v ČR jakoukoliv otázku a oni musí odpovědět :). Tomu říkám dobrý přístup k informacím.


Už se moc těším na další akci v knihovně – paní průvodkyně mluvila o exkurzi do knihařské dílny, paráda!


4 komentáře:

Fiadh řekl(a)...

MZK je naprosto úžasná knihovna, jediné, co bych vytkla je málo knih pro absenční výpůjčky... i když chápu důvod, proč tomu tak je.
fiamorisrunning.blogspot.cz

Nikolaoss řekl(a)...

Je pravda, že většinu knih si člověk musí objednat ze skladu, ale zase to vynahradí příjemné prostředí, kde se dá na knihu počkat :)
Děkuji za komentář.

Unknown řekl(a)...

To muselo být určitě krásné :-)
A na pěknou knihu si člověk určitě rád počká,a navíc když je to v pěkném prostředí :-)

Nikolaoss řekl(a)...

Hlavně výběr je obrovský :)
Děkuji za komentář!