20. 3. 2016

Nezapomenutelné knihy z dětských let


Jsou knihy z dětských let, které jen tak projdou a zůstanou zapomenuty. A pak jsou ty, které jsou strašlivě ohmatané, pokapané kdečím, někdy i s rozbitou, poslepovanou a zašlou vazbou od častého čtení. Stopa, kterou zanechaly, byla vzájemná – já jsem nechala svoji stopu na nich a ony na mně, či spíš ve mně. Chodily se mnou na základku a v aktovce/batohu a často nahradily některou z učebnic, když bylo málo místa :) proč tahat matiku, když byl Vinnetou zrovna v zajetí nebo se rozhodovalo, zda Scarlett získá zpět Rhetta nebo ne :).

Ty knihy ještě mám, i když je už třeba nečtu, ale nedokážu je „dát pryč“. Když kliknete na název knihy, můžete si přečíst jejich anotace na Databázi knih. A které to jsou?

Karel Maycokoliv kde byli Vinnetou s Old Shatterhandem


Je potřeba nějak blíže vysvětlovat? Pochybuji :). Knihy pořád mám a pořád občas čtu, když na mě přijde ta správná nálada, protože „Old Shatty“ je prostě sekáč :). A pořád se dají koupit.

Arthur Ransome – Trosečníci z Vlaštovky



Krásná kniha o dětech, které prožívají prázdniny na jezeře. Plachtí na malých loďkách, táboří na ostrovech na jezeře a hrají si na piráty. Posádku loďky Vlaštovka tvoří čtyři sourozenci a posádku Amazonky dvě sestry – pirátky. Knížku pořád mám, ale už ji nečtu. Zdá se mi už moc dětská, ale na prvním stupni základky jsem ji milovala.

Amálie Kutinová - Gabra a Málinka



Knihu o dvou sestrách, které vyrůstají v rodině ředitele školy ve Štítné nad Vlárou, možná budou někteří znát. Provázíme je jejich dětstvím, dospíváním ve Valašském Meziříčí, kam se přestěhují a nakonec i v Praze. Dětství, jaké měly Gabra s Málinkou, už dnes asi nikoho z dětí neláká, ale pro mě to bylo příjemné čtení. Knížky ještě mám, jsou (myslím) tři knihy, ale už ji nečtu.

Eduard Štorch - Lovci mamutů



Kdo by neznal příběh z pravěku. Dobrodružství tlupy lovců mamutů na území Velké Moravy četl za mých dětských let asi každý :) knihu ještě mám a nedávno jsem ji poslouchala i jako audioknihu.




Dva zástupci čeledi pohádkovitých. Krásné sbírky známých i méně známých pohádek. Obzvlášť Krása nesmírná byla opravdu nádherně ilustrovaná. Jednalo se o ruské pohádky, takže pro mě i exotická :) dokonce myslím, že se dá ještě koupit. Hořící kámen obsahoval i nějaké ty orientální pohádky. Knihu nám četla družinářka ve školní družině a já jsem ji měla tak ráda, že jsem si ji vyškemrala k Vánocům. Tuto sbírku už jsem ovšem v knihkupectvích neviděla.

Jilly Cooperová – Jezdci



Série: Ruthshireské kroniky
Tuhle jsem koupila omylem, protože jsem myslela, že bude o koních a tenkrát takových knih moc nebylo. A ona o koních byla. Díky šťastné náhodě jsem objevila Paní spisovatelku Cooperovou a její sérii Ruthshireské kroniky a úžasného hlavního hrdinu Ruperta Campbel-Blacka. Sérii mám kompletní, pořád knihy čtu a šíleně se těším na další díl, který paní Cooperová zrovna píše. Rupertovi už bude šedesát … toto letí :). Bohužel jsou starší díly zcela vyprodané a tak je hlídám jako oko v hlavě.

Margareth Mitchelová – Jih proti severu



Tuhle knihu jsem objevila taky omylem, když jsem byla na prázdninách u tety a strejdy a protože mi pravděpodobně došlo čtivo, které jsem měla s sebou, loupila jsem sestřenici v knihovně. A měla jsem zase šťastnou ruku. Jižanská kráska Scartett O´Harová se stala na dlouhá léta mojí oblíbenou hrdinkou. Kniha se odehrává za americké občanské války Severu proti Jihu a v letech po ní. Oba díly mám a také další dva (Scarlett I a II) které navazují a stále je čtu. Myslím, že i koupit se dají.

Collen McCulloughová – Ptáci v trní



Tohle je nádherná knížka! Četla jsem ji až později na druhém stupni základky po té, co jsem viděla stejnojmenný seriál. Hlavní hrdinkou je holčička Meggie z početné novozélandské rodiny, která se přestěhuje do Austrálie na ovčí farmu, patřící sestře Meggiina otce. Osudy rodiny na ranči Droggheda jsou dramatické a dobře napsané. Knihu pořád mám a v nejbližší době si ji znova přečtu.

Postupem času na tyto knihy doplním i samostatné články. Je škoda na ně zapomenout :) a těm, na které jsem třeba zapomněla, se moc omlouvám, možná někdy bude druhý díl tohoto článku, tak i jim se dostane prostoru.

A nakonec knihy, které ani nebyly knihami. Jednalo se o sešitky ze série Thoroughbread a prodávaly se v PNS stáncích s novinami. Byly jak jinak než o koních a jsem jim vděčná za to, že mě inspirovaly k mým prvním literárním pokusům :) Hlavní hrdinou byla dívka Ashley, která zachránila klisničku Hvězdu, slabé hříbátko, jenž se díky ní dostalo až na dostihovou dráhu a stalo se šampionem.


Co vaše knihy z dětství? Nebo takové, které jsou nezapomenutelné?


4 komentáře:

phob řekl(a)...

olda shatty ? my mu rikali olda šetrný :).

Nikolaoss řekl(a)...

:D Oldu šetrného jsme taky používali, nevím, kdy se mi z něj stal Shatty, zato si pamatuju přesně, kdy se začalo Vinnetouovi říkat Viný :)

phob řekl(a)...

https://www.youtube.com/watch?v=V9LdvvWlXcE
tu je Vinďa

Nikolaoss řekl(a)...

jj znám :)