9. 9. 2015

Žárlivá Kateřina


Autor: Jean Plaidy
Série: Prokletý rod Medici
Rok vydání: 2012
Nakladatel: Baronet


Anotace:

První díl románové trilogie představuje Kateřinu Medicejskou jako malou dívenku, poté mladou ženu, která přichází na francouzský dvůr, kde se stává nemilovanou ženou Jindřicha Orleánského, druhého syna francouzského krále.

Můj názor:

Tentokrát jsem na Palmknihách zabrousila mezi starší knihy a vybrala jsem si k recenzování knihu od mojí oblíbené autorky Jean Plaidy. Žárlivá Kateřina je prvním dílem trilogie Prokletý rod Medici. Hlavní hrdinkou, která příběh vypráví je Kateřina Medicejská, ale potkáme se tu i s další známou ženou Dianou de Poitiers.

Kniha nás nejprve seznámí s osudy obou hlavních postav. Jako první poznáme dětství druhorozeného syna francouzského krále prince Jindřicha Orleánského a hned poté také Kateřiny Medicejské, která je roku 1533 za Jindřicha provdaná.

Manželství bohužel není moc šťastné, zatímco Kateřina se do Jindřicha zamiluje, on ji moc v oblibě nemá (což je ještě mírně řečeno). Nejmilovanější ženou v jeho životě je jeho přítelkyně a milenka Diana de Poitiers. A když tak už mladý dauphin dává přednost své milence, manželství je dlouho i bezdětné. Nešťastná Kateřina na oko tiše trpí, ale v duchu své medicejské výchovy a povahy osnuje jednu nenápadnou intričku za druhou. Dokonce se jí podaří i přimět konkurentku Dianu, aby donutila Jindřicha navštívit i její postel a v manželství se konečně objeví děti.

Plaidy nám v knize zařídila další krásný výlet do francouzské historie. A pro historii má opravdu cit. Neplácá žádnou zbytečnou přeromantizovanou omáčku kolem známých faktů a příběh je krásně čtivý a baví od začátku až do konce. Autorka se nesnaží moralizovat ani hodnotit chování postav, žádná z osobností není vykreslena jako lepší nebo horší. Prostě jsou takoví, jací jsou (nebo možná i ve skutečnosti byli). Postava Kateřiny je věrohodná a je možné jí držet palce, i když je samozřejmě bez příkras vidět, v čem všem má svoje dlouhé prsty. Místy se zdála být i obdivuhodná v tom, co všechno dokázala vydržet.  

Pokud máte rádi historické romány, s klidným svědomím mohu doporučit Jean Plaidy.

Děkuji Palmknihám za poskytnutý recenzní výtisk, knihu si můžete zakoupit zde.


Žádné komentáře: