5. 11. 2014

Inkarceron

… hluboký a bez konce je Inkarceron …


Autor: Catherine Fisher
Rok vydání:2011
Nakladatel: Knižní klub




Anotace:

Inkarceron je vězení budoucnosti. Nepřirozeně vytvořený svět kompletně řízený úmělou inteligencí.
Ta je neúnavná, nesmlouvavá, nelidská, ovládá veškerý život a sleduje chovance prostřednictvím všudypřítomných kamer. Každý den rozhoduje o proviněních a trestech až na hranici smrti. Jen málo vězněných věří v dávnou pověst o tvůrcích tohoto pekla, legendárních Moudrých. A ještě méně doufá v útěk.
Původně chtěli Moudří napravit zločince převýchovou a v káznici vytvořit model dokonalé společnosti. Po letech izolace se cíle ztratily v nedohlednu, věznici velí správce Warden, který už dávno ztratil ze zřetele původní záměr. Inkarceron je svět zhuštěný do stříbrné kostky.
Jeden z vězňů, mladý Finn, jako každý z vězňů bez paměti, přesto věří, že existuje svět venku za zdí. Věří, že on sám pochází Zvenku. Dcera správce Wardena Claudia o otcově práci a věznici neví nic, žije v zámku, kde nejsou hodiny ani kalendáře a čas je zakázaný a všichni jsou udržováni v nevědomosti, kolem vládne simulovaný středověk. Je odsouzena k dohodnutému sňatku, který se jí příčí. Nastrčeného ženicha, prince Caspara nenávidí a začne pátrat po záchraně. Claudia a Finn, oba chtějí prolomit brány jejich vězení, naleznou křišťálový klíč, pomocí kterého jsou spolu v kontaktu. Pomůže jim dostat se na svobodu? A pokud ano, co je tam čeká?

Můj názor:

Docela zajímavá kniha, ve které se supermoderní společnost uzavřela ve středověké Době, přísně hlídané protokolem.
Hlavní postavou je Claudia – dcera správce Inkarceronu a Finn, který je v Inkarceronu vězněn.
    Inkarceron je totiž vězení. Uzavřený svět, který si sám vládne a který měl být původně rájem pro zločince v něm zavřené - měl je převychovat. Experiment se ale tvůrcům poněkud vymknul z ruky a stal se spíše opravdovým peklem, kde všichni věznění musí bojovat o přežití. Finn se skupinou dalších vězňů se snaží uniknout.
Claudia žije životem bohaté dívky, která má před svatbou s následníkem trůnu, o kterou nestojí. No nemá moc na vybranou, je přece středověk :). Její svět Venku je v podstatě jen iluze, kterou je nutno předstírat, aby se člověk neprotivil nařízenému protokolu. Nicméně je to pěkná středověká iluze – pokud je tedy člověk bohatý středověčan :).
Děj knihy začne být zajímavý v momentě, kdy spolu Claudia a Finn začnou komunikovat pomocí křišťálového klíče a plánují spolu Finnův útěk z vězení, ze kterého dosud podle legendy unikl pouze jediný člověk …

Prostředí vězení je popsáno opravdu pěkně, už jen kvuli tomuto nápadu bych knihu doporučila.  Živé vězení, které si samo vládne a řídí životy lidí v něm zavřené a obsahuje celý samostatný a uzavřený svět, je skutečně originál – to tu ještě nebylo! Knížka se dobře čte, děj nikde nedrhne, nic není přehnané ani nepůsobí umělým dojmem. Další díl si určitě přečtu také – v rámci nenáročných oddechovek do ranní tramvaje.

Žádné komentáře: