10. 10. 2012

Kateřinský prst


... aneb krásně v Krasu ...




Občas i člověk zmlsaný rakouským a italským kamením či sedřený českým pískovcem, zatouží po chladné náruči domácích skalin, i sbalí železo svoje a vyrazí osvěžit mysl do milující náruče Moravského krasu (i když pak většinou nadává, jak to v tom Krasu klouže -což naštěstí není případ Kateřinského prstu).

Prst je třicetimetrová věž na začátku Suchého žlebu, kousek od vstupu do Kateřinské jeskyně.

Lezení zde je hezké, cest sice není moc, ale na jeden den to bohatě stačí. Vzhledem k tomu, že místo je pod stromy a vůbec je tam příjemný chládek, doporučila bych raději počkat na teplé počasí nebo – v případě, že milujete dobré tření a vyrazíte teď – teplé oblečení.



My jsme tu začali na trojici cest Lázeňská (5), Dešťová (5+) a Pravý kout (5+) načež jsme se vrhli na kombinaci cest Varianta a Nevyřízená žádost (6). Kluci si dali ještě Záviše (za 7), já zas už teda nemusím mít všechno :) a Nekonečný příběh (8-, 8). Celkem je možno lézt 20 cest v obtížnostech 5- až 9-, v novém průvodci bude klasa možná trochu jinak, ale ani pětkaři nemusí mít obavu, že by zde nic nevylezli – naopak. Na své si přijdou i slabší lezci, když trochu mrsknou zadkem a budou se snažit :).

Macocha je odtud kousek, takže až dolezete, můžete jít zírat do hlubin země. Nebo požádat o povolenku a zalozit si v samotné Macoše, nutné je pouze lozit 8 a více a dobře snášet Mahlera (což není tak špatná hudba) a turisty (což není tak dobré publikum). A pokud náhodou nelezete, ony ty lodičky v podzemí taky stojí za to :).



Žádné komentáře: